Ropogós csavart krumpli sütőben sütve – A parmezántól még finomabb lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krumpli egyáltalán nem unalmas, nemcsak az ízén, hanem a külsején is lehet csinosítani.
Nemrég Londonban jártam, ahol szombaton nagyot sétáltam a Portobello Roadon. Ez a hely leginkább a Sztárom a párom című filmből lehet ismerős, rengeteg rajongó látogat el ide. De nemcsak a film szeretete miatt érdemes megnézni, hanem mert szombatonként fantasztikus piac van itt, tele kincsekkel, régiségekkel és persze ételekkel.
Az egyik ilyen a csavart vagy tornádókrumpli, amit bóklászás közben remekül lehet csemegézni. Ez alapvetően úgynevezett street food, de persze otthon is el tudjuk készíteni, és nagyon jól fog mutatni akár magában, akár köretként.
Csavart krumpli
Hozzávalók 2 személyre
- 2 darab krumpli
- 60 gramm vaj
- 100 gramm parmezán (reszelt)
- 0.5 teáskanál bors
- 1 evőkanál fokhagyma (por)
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
Készítsünk elő két hurkapálcát. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A vajat olvasszuk fel.
A krumplikat egy percre tegyük mikrohullámú sütőbe, majd hagyjuk benne őket pár percig, de csak épp annyira, hogy kicsit megpuhuljanak. A hurkapálcákat szúrjuk bele a krumplikba az aljuktól kezdve a tetejükig.
Egy éles késsel spirális alakban vágjuk be a krumplit úgy, hogy közben forgatjuk, szépen egyenletesen haladva. Arra figyelni kell, hogy nehogy átvágjuk teljesen. Amikor kész, óvatosan húzzuk szét a spirálokat, hogy mindegyik között legyen elég rés. Ha kész, jó alaposan kenjük meg olvasztott vajjal. Járjunk el így a másik krumplival is.
Egy tálban keverjük össze a parmezánt, a borsot, a fokhagymaport, a pirospaprikát és a sót. A krumplinyársat tegyük a tál fölé, és a másik kezünkkel szórjuk meg jó alaposan úgy, hogy a keverék teljesen befedje. A nyársat óvatosan tegyük egy sütőpapírral letakart tepsire.
Süssük 25-30 percig, illetve addig, amíg szép barnára nem sülnek. Ehetjük a pálcikáról is, de ha pár percig hagyjuk hűlni, le is húzhatjuk róla és úgy is tálalhatjuk.
Fotó: Getty Images