Ropogós csavart krumpli sütőben sütve – A parmezántól még finomabb lesz

csavart krumpli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumpli egyáltalán nem unalmas, nemcsak az ízén, hanem a külsején is lehet csinosítani.

Nemrég Londonban jártam, ahol szombaton nagyot sétáltam a Portobello Roadon. Ez a hely leginkább a Sztárom a párom című filmből lehet ismerős, rengeteg rajongó látogat el ide. De nemcsak a film szeretete miatt érdemes megnézni, hanem mert szombatonként fantasztikus piac van itt, tele kincsekkel, régiségekkel és persze ételekkel.

Az egyik ilyen a csavart vagy tornádókrumpli, amit bóklászás közben remekül lehet csemegézni. Ez alapvetően úgynevezett street food, de persze otthon is el tudjuk készíteni, és nagyon jól fog mutatni akár magában, akár köretként. 

Csavart krumpli

csavart krumpli recept

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 darab krumpli
  • 60 gramm vaj
  • 100 gramm parmezán (reszelt)
  • 0.5 teáskanál bors
  • 1 evőkanál fokhagyma (por)
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő két hurkapálcát. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A vajat olvasszuk fel. 

A krumplikat egy percre tegyük mikrohullámú sütőbe, majd hagyjuk benne őket pár percig, de csak épp annyira, hogy kicsit megpuhuljanak. A hurkapálcákat szúrjuk bele a krumplikba az aljuktól kezdve a tetejükig.

Egy éles késsel spirális alakban vágjuk be a krumplit úgy, hogy közben forgatjuk, szépen egyenletesen haladva. Arra figyelni kell, hogy nehogy átvágjuk teljesen. Amikor kész, óvatosan húzzuk szét a spirálokat, hogy mindegyik között legyen elég rés. Ha kész, jó alaposan kenjük meg olvasztott vajjal. Járjunk el így a másik krumplival is.

Egy tálban keverjük össze a parmezánt, a borsot, a fokhagymaport, a pirospaprikát és a sót. A krumplinyársat tegyük a tál fölé, és a másik kezünkkel szórjuk meg jó alaposan úgy, hogy a keverék teljesen befedje. A nyársat óvatosan tegyük egy sütőpapírral letakart tepsire.

Süssük 25-30 percig, illetve addig, amíg szép barnára nem sülnek. Ehetjük a pálcikáról is, de ha pár percig hagyjuk hűlni, le is húzhatjuk róla és úgy is tálalhatjuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük