Zöldséges csirkeleves rizzsel: laktató egytálételként is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Régebben a rizst sokkal gyakrabban használták levesbetétként, mint mostanában, pedig laktató, finom és sűríti a levet.
Ez a tartalmas, minden jóval telepakolt húsleves viszonylag gyorsan és egyszerűen készül, ráadásul minden benne van, amire a szervezetnek szüksége lehet: sok főtt zöldség, fehérjében gazdag csirkemell, forró, ízes lé és levesbetétként puhára főtt rizs.
Az, hogy mennyire lesz laktató a leves, a rizs mennyiségén múlik: az eredeti receptben 1 bögre rizs szerepelt, azzal a mennyiséggel inkább főételre hajaz a fogás, hiszen rengeteg folyadékot magába szív a rizs, sűrű, szinte kásaszerű lesz. Én fél bögrére csökkentettem a mennyiségét, úgy tényleg csak levesbetétként funkcionál, de mindenki ízlése szerint döntse el, milyenre szeretné.
Csirkeleves rizzsel
Hozzávalók 6 személyre
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 darab répa
- 1 szál szárzeller
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál petrezselyem (szárított)
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
- 12 deciliter csirkealaplé
- 2 darab csirkemell
- 0.5 bögre rizs (hosszú szemű)
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze, a répát pucoljuk meg, karikázzuk fel, a szárzellert vágjuk karikákra, a fokhagymát reszeljük le.
Egy nagy lábasban hevítsünk olajat, majd dobjuk rá a hagymát, répát és zellert, pár perc alatt dinszteljük meg őket, míg a hagyma aranybarna nem lesz.
Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, petrezselymet, kakukkfüvet, 1-2 percig pirítva kevergessük.
Öntsük rá az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, dobjuk bele az egész csirkemelleket. Adjuk hozzá a rizst is. Keverjünk rajta egyet, majd forrásig melegítsük.
Ha forr, fedjük le, majd főzzük 30 percig, míg a rizs és a zöldségek puhák lesznek, a hús pedig megfő.
A húst vegyük ki a levesből, majd egy villával húzzuk szét szálakra, kisebb darabokra. Tegyük vissza a levesbe, keverjünk rajta egyet, és készen is van.
Fotó: Getty Images