Omlós csirkefalatok szezámos-mézes bundában – Kívül ropogós, belül puha lesz a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerre édes és pikáns ez a szezámmagos bunda, amely izgalmassá teszi a csirkemellet.
A kínai étkezdék egyik kedvence a ropogós bundában sült csirkemell, amely lehet csípős vagy édes, esetleg mindkettő. Ha a pikáns ízeket preferálod, ezt a gyömbéres változatot mindenképpen érdemes elkészíteni. Az igazán ropogós külsőt keményítő hozzáadásával érheted el.
Ha nem szereted a csípőset, akkor az alábbi mézes változatot készítsd el, a csirkemell a ketchup és a szójaszósz keverékétől lesz izgalmas, kívül ropogós, belül puha.
Csirkefalatok szezámos-mézes bundában
Hozzávalók 4 adaghoz
Hús:
- 1 kilogramm csirkemellfilé
- 2 darab tojás
- 70 gramm liszt
- 60 gramm keményítő
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 evőkanál olaj
Szósz:
- 80 gramm méz
- 50 milliliter szójaszósz
- 60 gramm ketchup
- 2 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál pirított szezámolaj
- 2 teáskanál keményítő
- 1 teáskanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 teáskanál szezámmag
- 2 szál zöldhagyma
Elkészítés:
A tojásokat sóval és borssal verjük fel egy tálban. A lisztet keverjük össze a keményítővel egy másik tálban. A csirkemellet daraboljuk fel, majd minden darabot először mártsunk bele a tojásos, majd a lisztes keverékbe, végül tegyük félre egy tálra.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, süssük meg a csirkéket. A csirkék nagyjából 5-6 perc alatt sülnek aranybarnára. Ha megsültek, tegyük őket egy papírtörölközőre, hogy a felesleges olajat leitassa róluk.
Készítsük el a szószt. Egy tálban keverjük össze a mézet, a szójaszószt, a ketchupot, az almaecetet, a szezámolajat, a szezámmagot, a barna cukrot és a keményítőt. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd tegyük bele a zúzott fokhagymát, közepes lángon dinszteljük üvegesre körülbelül fél perc alatt. Öntsük rá a szószt, keverjük össze, hagyjuk, hogy rottyanjon egyet. Várjuk meg, amíg besűrűsödik, ez nagyjából 3-4 perc. Ha kész, öntsük rá a csirkemellre, jó alaposan forgassuk össze, majd ízlés szerint apróra vágott zöldhagymával díszítsük.
Fotó: Getty Images