Villámgyors csirkés-brokkolis tészta - Selymes sajtszósz koronázza meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Pár egyszerű alapanyagból készül ez a gyors csirkés recept, így készítve az is megszereti a brokkolit, aki eddig ódzkodott tőle.
Ezzel a recepttel 30 percen belül az asztalon lesz az ebéd vagy a vacsora, macera nélkül, pár perc munkával készül a laktató fogás. A csirkemellet át kell sütni, a brokkolit vajon lepirítani, majd az egészet selymes sajtszósszal nyakon önteni.
A sajtszósz állagát, krémességét lehet szabályozni, ha túl sűrűnek ítéled, a tészta főzővizével lehet rajta hígítani, ha pedig véletlenül túl folyós lett, keményítővel lehet rajta javítani. Valamilyen karakteres sajttal érdemes készíteni, ez lehet gruyére vagy cheddar, a tetejét pedig parmezánnal is megkoronázhatod.
Csirkés-brokkolis tészta
Hozzávalók 6 személyre
- 500 gramm csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 gramm tészta
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej brokkoli
- 1.5 deciliter tej
- 200 gramm sajt (gruyére/cheddar)
Elkészítés:
A tésztát főzzük al dente-re enyhén sós, lobogó vízben. Ha kész, szűrjük le, tegyünk félre a főzővizéből 1 decit.
A csirkemellfilét vágjuk 2-3 centiméteres kockákra, a brokkolit szedjük rózsáira, a sajtot reszeljük le.
A csirkemellfilét magasabb peremű serpenyőben, olívaolajon süssük fehéredésig, pár perc alatt átsül a hús, az sem baj, ha itt-ott picit lepirul. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral ízesítsük. Tegyük félre.
Tegyük a vajat a serpenyőbe, mikor megolvadt, adjuk hozzá a brokkolirózsákat. Pár perc alatt pirítsuk át a brokkolit, míg kicsit puhább lesz, de azért még roppanós. Öntsük rá a tejet, majd keverjük bele a reszelt sajtot is, alacsony lángon főzzük, míg a sajt teljesen el nem olvad. Ha szükséges, a félretett főzővízzel hígítsuk a szószt, míg el nem érjük a kívánt állagot.
Keverjük bele a csirkemellkockákat, majd a tésztát is, alaposan keverjük össze.
Melegen, frissen, akár plusz sajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images