A csodálatos egylábasos tészták újabb verziója – Csirkés-gombás penne

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Nobel-díjat kellene adni az egylábasos tészta feltalálójának - imádom, hogy mennyire egyszerű ez az étel. Csak mindent beledobálunk egy mélyebb serpenyőbe vagy lábasba, és hagyjuk, hogy a dolgok összefőjenek. Se mosogatnivaló, se sok munka.

Nemrég írtunk egy szuper egylábasos tésztáról, a sütőtökös-sajtkrémes csodáról. Az egy vega verzió volt, ez viszont egy húsos, gombás változat, amely elképesztően krémes a sűrű tejszín és az ízes alaplé találkozásától. 

A száraz fehérbor és a parmezán sajt teszik fel az i-re a pontot. Ezt a két hozzávalót semmiképpen ne hagyjuk ki a tésztából, ízükben és állagukban is pótolhatatlan összetevői az ételnek. Az egylábasos tészta egyetlen hátránya, hogy frissen, melegen kell elfogyasztani, úgyhogy ez nem egy olyan étel, amit érdemes több nappal előre elkészíteni.

A csirkének nem a mellét, hanem a combját használjuk, hogy ne száradjon ki a hús a hőkezelés során. A főzést rögtön a csirkecombfilével kezdjük, alaposan át kell sütni, az oldalát pedig lepirítani. Nyugodtan félbevághatjuk a húst, hogy megnézzük, átsült-e rendesen, úgyis csíkokra vágva kerül majd az ételbe. 

Tejszín helyett használhatunk cukrozatlan sűrített tejet, ezzel az étel zsírtartalmát úgy csökkenthetjük a felére, hogy az ízek és az állagok mit sem változnak: ugyanolyan krémes, selymes szószt kapunk. 

Csirkés-gombás egylábasos tészta

gombáscsirkéspennerecept

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 4 darab csirkecombfilé (bőr nélkül)
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0.33 bögre száraz fehérbor
  • 250 gramm csiperkegomba
  • 1 liter csirkealaplé
  • 375 gramm főzőtejszín
  • 0.33 bögre tej
  • 300 gramm penne
  • 1 bögre parmezán
  • 1 marék petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított csirkecombfiléket fűszerezzük a bazsalikommal, sóval és borssal. Tegyük egy serpenyőbe az olívaolajat, majd közepes lángon süssük meg a combok mindkét oldalát aranybarnára. Vegyük ki őket egy tányérra, tegyük félre.

A megmaradt olajon kezdjük el dinsztelni az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is. Ha átlátszóak a hagymák, öntsük hozzá a fehérbort, alacsony lángon 5 percig hagyjuk gyöngyözni, amíg redukálódik.

Adjuk hozzá a megtisztított, csíkokra vágott gombát, folyamatosan kevergetve pirítsuk 3 percig. Majd mehet bele az alaplé, tejszín és tej, só és a bors. Alacsony lángon forraljuk fel.

Adjuk hozzá a tésztát, főzzük benne al dente-re kb. 15 perc alatt. Ha kész van a tészta, keverjük hozzá a parmezán sajtot is, majd vegyük le a gáztűzhelyről. Hagyjuk így 5 percig, hogy a szósz besűrűsödjön.

A megsült csirkecombfiléket vágjuk vékony csíkokra, majd keverjük hozzá a tésztához. Friss petrezselyemmel és parmezánnal megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük