Szaftos, tejszínes csirkés-gombás pite – Omlós tészta rengeteg töltelékkel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A múltkori lazacos változat után most csirkés-gombás pitét, elegánsabb nevén quiche-t sütöttem.
Pitetésztát nem olyan egyszerű készíteni, mint ahogy elsőre gondolnánk: nagyon fontos, hogy a vaj gyúrás közben ne vegye fel a kezünk melegét, hanem hidegen morzsoljuk bele a tésztába. Ha ez sikerül, utána tetszőleges hozzávalókkal - lehet húsos, zöldséges vagy ezek kombinációja - készítsük el a franciák vajas-sós pitéjét, a quiche-t.
Én függő vagyok, a legjobban langyosan szeretem és szívem szerint a nap bármely szakában ezt enném. Ez egy csirkés-gombás változat, eléggé laktató és nagyon finom.
Csirkés-gombás pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Alap
- 125 gramm liszt
- 1 csipet só
- 85 gramm vaj (jéghideg)
- 1 evőkanál víz (jéghideg)
Töltelék
- 5 fej gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 fej hagyma
- 110 gramm csirkemell
- 15 gramm vaj
- 1 teáskanál só
- 1 csipet cukor
- 100 milliliter tejszín
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Először készítsük el az alapot, vagyis a pitetésztát. Szórjuk bele a lisztet és a sót egy tálba, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat. Morzsoljuk el a vajat, vigyázva, hogy ne vegye át a kezünk melegét. Öntsünk hozzá egy evőkanál jéghideg vizet, és formáljunk a tésztából gombócot. Csomagoljuk be folpackba, és pihentessük a hűtőben 20 percet.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A tésztát borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ki, majd egyengessük el egy kivajazott piteformában. Takarjuk le sütőpapírral, szórjunk rá rizst, babot vagy lencsét, így süssük 15 percig.
A gombát és a csirkemellet vágjuk tetszőleges nagyságú darabokra. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben pirítsuk meg a hozzávalókat. Tegyük őket a megsült tésztára.
A tejszínt, a tojást, sót, cukrot és vajat jól keverjük össze, öntsük a pite tetejére. Süssük 35 percig. Nem baj, ha amikor kivesszük, még remeg egy picit a teteje.
Fotó: Getty Images