Csirkés quesadilla jalapeno paprikával: a mexikói konyha nagy kedvence
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon szeretem Latin-Amerikát, a vidék kultúrája, a vérpezsdítő muzsika, az érzelemdús telenovellák és persze a latin konyhaművészet mind helyet foglalnak a szívemben.
Mexikó az izgalmas ízek otthona, a hely, ahol szeretik, ha csíp az étel, méghozzá nem is kicsit, egészen extrémen fűszerezett ételeket kóstolhatunk, ha az országba látogatunk. Az egyik kedvenc mexikói harapnivalóm a quesadilla, ami nagyon hasonlít a mi melegszendvicsünkhöz, csak éppen előbbi alapja tortilla, amit a mexikói nagymamák játszi könnyedséggel dobnak össze házilag. A vékony, jól hajtogatható tésztát beszerezhetjük a boltok polcairól is, így megúszhatjuk az elkészítését.
Az aranybarna, kívül ropogósra sütött, belül nagyon sajtos quesadilla rengetegféleképpen elkészíthető. Az országban annyira szeretik ezt a gyorskaját, hogy szinte mindenhol kínálják különböző variációkban. Megkenhetjük sajtkrémmel, esetleg csípős mustárral, mehet bele sonka és sok-sok sajt, és már kész is a tökéletes, gyorsan szervírozható finomság.
A quesadilla lelke a már említett sajt, akár több fajtát is tehetünk a lapok közé, én a leggyakrabban trappistát vagy mozzarellát használok, de cheddar sajttal is tökéletes lesz, a lényeg, hogy ne sajnáljuk belőle. Az ízekkel is érdemes játszani, a csípős ízek kedvelői tegyenek bele jalapeno paprikát, de akár barbecue-szószt is csempészhetünk bele.
Csirkés quesadilla
Hozzávalók 4 személyre
- 1 csomag tortilla
- 40 dekagramm csirkemell
- 2 fej lilahagyma
- 2 darab jalapeno
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
- 30 dekagramm sajt (trappista, mozzarella)
Elkészítés:
A megtisztított hagymát finomra vágjuk.
A csirkemellet csíkokra vágjuk (apróra is lehet kockázni), kevés olajon, só és bors társaságában megpirítjuk.
A jalapenót csíkokra vágjuk (apró kockákra is lehet).
A sajtot lereszeljük.
A serpenyőt enyhén kikenjük olajjal, beleteszünk 1 darab tortillalapot, majd szórunk rá tetszőleges mennyiségben a reszelt sajtból, csirkemellből, hagymából és a jalapenóból, végül egy másik tortillalapot teszünk a tetejére, rányomjuk. Pár percig így sütjük, hadd barnuljon az alja és olvadjon a sajt, majd tányér segítségével (tányérra csúsztatom, majd átfordítva a másik oldala kerül a serpenyőbe) megfordítjuk és aranybarnára sütjük.
A kész quesadillát négybe vágjuk, mellé mártogatóst kínálunk.
Fotó: Getty Images