Színes zöldséges tészta összsütve: hús nélkül is finom és laktató
A tészta egy kis zöldséggel és sajttal tökéletes könnyű ebéd lehet.
A rakott tészta kényelmi étel, rengetegféle változatban lehet kipróbálni. A választék közül népszerű a tejszínes szósszal készült, de más fehér mártással is érdemes letesztelni.
A besamelmártásos tészta csak sajttal megszórva is isteni, de ha igazán kiadósra akarod készíteni, akkor hús és gomba is kerüljön bele. A fűszerezés rengeteg lehetőséget rejt magában, fokhagyma, kakukkfű vagy egy kis chili is izgalmasabbá teheti.
A lisztet mindig pirítsd meg kicsit, mielőtt felöntöd a tejjel. A mártást forrás után 1 percig még tanácsos kevergetni, ha pedig szeretnéd, reszelt sajtot is adhatsz hozzá, így egy sajtmártást önthetsz a tésztára. A besamel sűrűségét tejjel tudod szabályozni, alakítsd ízlésed szerint.
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A csirkehúst tetszés szerint vágjuk csíkokra vagy kockákra, majd sóval és borssal fűszerezve pirítsuk le. Az elkészült húst szedjük ki tányérra.
A megtisztított gombákat tetszés szerint vágjuk fel, majd dobjuk abba a serpenyőbe, amelyben a hús készült, és pirítsuk le.
A tepsit vagy jénait enyhén kenjünk ki olajjal, majd öntsük bele a tésztát. A tésztához adjuk hozzá a húst és a gombát. Az alapanyagokat forgassuk egybe.
A vajat hevítsük fel, majd keverjük hozzá a lisztet. Amikor a liszt picit színt kapott (körülbelül 1 perc), akkor fokozatosan öntsük fel a tejjel, adjunk hozzá sót, borsot, szerecsendiót, és főzzük sűrűre.
A kész mártást öntsük a tésztára és forgassuk vele egybe, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
A rakott tésztát toljuk 180 fokos sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára (sütőtől függően több is lehet néhány perccel).
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu