
A chilis bab levesként is isteni - Tortilladarabok teszik még laktatóbbá

A chilis babnál kevés finomabb egytálételt tudok elképzelni, csak úgy lehet izgalmasabb, ha levesként manifesztálódik.
A kukoricás, babos ételeket fenntartás nélkül szeretem. Az egyik kedvencem a chili con carne, ami nemcsak azért jó, mert hamar elkészíthető, hanem mert másnap, felmelegítve még jobb ízű lesz. Ahogy egyre hidegebb lesz, úgy vágyom ezekre a minden szempontból melegítő ételekre.
Ez a babos, csirkés étel bizony levesként is megállja a helyét, talán még jobban is eltelít, főleg, hogy ebben a levesben nem spórolunk az alapanyagokkal, gyakorlatilag minden benne van, amit egy burritóba töltenénk. Ez a változat extrán krémes a belefőzött tejszíntől.
Csirkés tortillaleves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál olaj
- 0.5 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab jalapeno paprika
- 1 liter csirkealaplé
- 1 darab paradicsom
- 1 doboz kukoricakonzerv
- 1 doboz feketebab-konzerv
- 1 evőkanál chilipor
- 1 teáskanál indiai kömény
- 1 teáskanál füstöltpaprika-por
- 1 csipet pirospaprika (édes)
- 40 gramm tortillachips
- 1 darab csirkemell
- 1 darab lime
- 100 milliliter tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A tortillachipset törjük össze finomra, majd tegyük félre. A csirkemellet kockázzuk fel.
Egy lábasban hevítsünk olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, dinszteljük meg. Adjuk hozzá a karikákra vágott jalapenót, és főzzük még egy percet, majd tegyük bele az apróra vágott fokhagymát is.
Öntsük hozzá a csirkealaplevet, tegyük bele a felkockázott paradicsomot, a kukoricát, a babot (előtte öntsük le a levét). Fűszerezzük a chiliporral, a köménnyel, a füstölt paprikával, az édes paprikával, majd tegyük bele az összetört tortillachipset is.
Adjuk hozzá a csirkemellet, majd vegyük le a hőmérsékletet. Addig főzzük kis lángon, amíg a csirke megpuhul. Végül adjuk hozzá a tejszínt, és facsarjuk bele a lime felének a levét. A lime másik felére a tálaláskor lesz szükségünk.
Keverjünk egyet a levesen, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és főzzük, amíg egyet nem rottyan.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!