Gyors, laktató csirkés-zöldséges stir fry: bármilyen nyári zöldséggel isteni lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyrészt rendkívül gyorsan kész van, másrészt nagyon finom a csirkés stir fry, szezonális zöldségekkel készítve is szuper lesz.
A stir fry, vagyis rázva pirítás egy kínai konyhatechnikai módszer, melyhez az alapanyagokat egyforma méretűre vágják, majd együtt pirítják wokban. A húst és a zöldségeket hivatalosan együtt készítik, mikor a hús kifehéredik, hozzáadják az összevágott zöldségeket, addig pirítják, míg minden puha nem lesz.
Mivel a csirkemell könnyen túlkészülhet, akkor pedig már menthetetlen, én előbb inkább megpirítom a húst, félreteszem, majd külön a zöldségeket is puhára sütöm, utána keverem egybe a kettőt.
Az öntet alapja mézből és szójaszószból áll, az alaplé picit lágyítja az ízeket, a keményítő pedig sűríti a mártást. Az a legjobb a stir fry-ban, hogy bármilyen zöldséggel elkészíthető, nyáron érdemes cukkinivel, télen brokkolival összeforgatni.
Csirkés stir fry
Hozzávalók 4 személyre
- 1 evőkanál olaj
- 500 gramm csirkemellfilé
- 2 teáskanál gyömbér (reszelt)
- 2 darab cukkini
- 1 darab kaliforniai paprika
- 60 milliliter csirkealaplé
- 60 milliliter szójaszósz
- 3 evőkanál méz
- 2 teáskanál keményítő
- 2 evőkanál zöldhagyma
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A csirkemellfilét vágjuk kockákra, sózzuk, borsozzuk. A cukkinit és a paprikát vágjuk vékony csíkokra vagy kockákra.
Egy wokban melegítsünk olajat, adjuk hozzá a csirkemellet, valószínűleg több adagban fér majd el kényelmesen. Fehéredésig süssük, picit pirítsuk meg.
Adjuk a reszelt gyömbért is a húshoz, gyors mozdulatokkal keverjük át. Tegyük a húst egy tányérra, majd takarjuk le fóliával, hogy ne hűljön ki.
Tegyük a zöldségeket a serpenyőbe, 4-5 percig pirítsuk, míg puhák nem lesznek.
Egy tálban keverjük össze az alaplevet, a mézet és a szójaszószt. Egy másik tálban a keményítőt és 1 evőkanál hideg vizet.
A húst tegyük vissza a zöldségek mellé, majd öntsük nyakon az alapleves szójaszósszal, rázzuk vele alaposan össze. Öntsük rá a vízzel kikevert keményítőt is, majd forrástól számítva 1-2 percig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Friss zöldhagymával megszórva, rizzsel vagy tésztával tálaljuk.
Fotó: Getty Images