A legkrémesebb formája kedvenc téli zöldségünknek - Csőben sült sütőtök
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Megint egy olyan fogás, amiben egy újabb, sokadik arcát mutatja meg az édes tök.
Sült krumplik és krumplipürék hétköznapokra vagy egyszerűbb vasárnapokra valók, ünnepi ebédeken és vacsorákon a krumpli legszebb formája a csőben sült, avagy gratinírozott változat. A francia eredeti előbb tejben vagy tej és tejszín keverékében pár percet főzi a hajszálvékonyra szelt krumplit, majd rengeteg sajttal lassan megsüti. A krumpli krémes egyveleggé sül össze, a teteje aranybarna és sajttól ropogós lesz.
A csőben sütés máskülönben többféle összetételen is alapulhat, ahogy korábban itt írtunk róla, kerülhet bele más tejtermék és tojás is. Itt azonban most kifejezetten a burgonyagratin sütőtökös változatát szerettem volna elkészíteni, hiszen ez a zöldség még inkább alkalmas arra, hogy édesre és krémesre süljön.
A sütőtökös verzió
Ehhez a technikához nagyon illik a sajt és a zöldfűszerek, de azt már ki-ki maga döntse el, melykből melyiket kedveli jobban. A sütőtök nagyon sokféle sajttal megy jól együtt, a kékekkel és a parmezánnal, sőt, a fetával és a kecskesajtokkal is. Zöldfűszerek közül a zsálya és a kakukkfű passzol a leginkább mellé.
Szerintem ünnepi köretnek is megállja a helyét, de vega főételnek sem rossz.
Csőben sült kakukkfüves sütőtök
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm sütőtök
- 3 deciliter tejszín
- ízlés szerint só, bors
- 2 csipet szerecsendió
- 150 gramm sajt
- kakukkfű, rozmaring, zsálya
Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, és vékonyabb szeletekre vágjuk. Tűzálló tálba rendezzük. A tejszínt elkeverjük a lereszelt vagy elmorzsolt sajttal, fűszerezzük, majd a tökre öntjük. 160 fokos sütőben körülbelül egy órát sütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors