![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Csőben sült cukkini aszalt paradicsommal: a csőben sütés aranyszabályai
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szeretett zöldségeinknek kiemelt szerepet ad, kevésbé kedvelteket ápol és eltakar: a csőben sütés egy olyan módszer, ami minden helyzetben jó, ha kéznél van.
A legszerethetőbb alapreceptek közé tartozik, alkalmazkodó, segítőkész technológia, minden főző ember legjobb barátja. Először is alkalmazkodó: aszerint alakítható, mi van éppen a hűtőben. A szerepeit is képes változtatni: salátával könnyű vacsora, nagyobb, ünnepi ebédeknél pedig puccos köret lehet belőle.
Az összerakása körülbelül tíz perc munkába kerül attól függően, milyen zöldséggel készül. Akár előre összeállítható, a hűtőben megvárja, míg a sütőbe kerülhet, de langyosan, sőt, másnap hidegen is nagyon jó.
A főszereplő
Az alaprecept valamilyen zöldségből áll, lehet az a sütőtöktől kezdve a karfiolon át a brokkolin keresztül akármi. Annyira érdemes figyelni, hogy ha lassabban puhuló zöldséget - krumplit , sütőtököt - választok, akkor elő kell főzni, nehogy kemény maradjon. Az alábbi cukkini esetében még csak erre sincs szükség.
A kiegészítők
Erre a zöldségre kerül egy tojásos keverék: ez készülhet tejfölből vagy tejszínből is aszerint, mi van éppen kéznél. A keverékhez kerül még sajt is, ami szintén gyakorlatilag bármilyen típusú lehet, de persze jó, ha megy a főszereplőhöz, vagy annyira semleges, hogy bármilyen ízhez idomul.
Most éppen goudát használtam, de brokkolihoz nagyon megy a kék sajt, sütőtökhöz a feta és így tovább. Kiegészítőnek pedig bármi jöhet, amiről úgy érzem, passzol az adott zöldséghez, itt például a semleges ízű cukkinit jól egészíti ki az aszalt paradicsom.
Csőben sült cukkini aszalt paradicsommal
![cukkini-csoben - 1 (1)](https://kep.index.hu/1/0/2937/29377/293772/29377243_3b465148bb3eff38339683d4e81e3f4d_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 darab cukkini
- 4 darab tojás
- 2 deciliter tejföl
- 100 gramm gouda sajt
- 10 darab aszalt paradicsom
- 1 marék friss bazsalikom
Elkészítés:
A cukkinit megmosom, szárát eltávolítom és vékony szeletekre vágom.
Egy tűzálló tálat kivajazok.
Nagy keverőtálba ütöm a tojásokat, sózom, hozzáadom a tejfölt, a reszelt sajtot, majd az apróra vágott aszalt paradicsomot is belekeverem. Hozzáadom a cukkiniszeleteket, és a masszába forgatom úgy, hogy mindenütt bevonja a zöldséget.
Amikor ez megvan, az egészet a kivajazott tálba öntöm, és körülbelül fél óra-negyven perc alatt megsütöm. Tálaláskor friss bazsalikomlevelekkel díszítem.
Fotó: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!