Csőben sült cukkini aszalt paradicsommal: a csőben sütés aranyszabályai

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szeretett zöldségeinknek kiemelt szerepet ad, kevésbé kedvelteket ápol és eltakar: a csőben sütés egy olyan módszer, ami minden helyzetben jó, ha kéznél van.

A legszerethetőbb alapreceptek közé tartozik, alkalmazkodó, segítőkész technológia, minden főző ember legjobb barátja. Először is alkalmazkodó: aszerint alakítható, mi van éppen a hűtőben. A szerepeit is képes változtatni: salátával könnyű vacsora, nagyobb, ünnepi ebédeknél pedig puccos köret lehet belőle.

Az összerakása körülbelül tíz perc munkába kerül attól függően, milyen zöldséggel készül. Akár előre összeállítható, a hűtőben megvárja, míg a sütőbe kerülhet, de langyosan, sőt, másnap hidegen is nagyon jó.

A főszereplő

Az alaprecept valamilyen zöldségből áll, lehet az a sütőtöktől kezdve a karfiolon át a brokkolin keresztül akármi. Annyira érdemes figyelni, hogy ha lassabban puhuló zöldséget - krumplit , sütőtököt - választok, akkor elő kell főzni, nehogy kemény maradjon. Az alábbi cukkini esetében még csak erre sincs szükség.

A kiegészítők

Erre a zöldségre kerül egy tojásos keverék: ez készülhet tejfölből vagy tejszínből is aszerint, mi van éppen kéznél. A keverékhez kerül még sajt is, ami szintén gyakorlatilag bármilyen típusú lehet, de persze jó, ha megy a főszereplőhöz, vagy annyira semleges, hogy bármilyen ízhez idomul.

Most éppen goudát használtam, de brokkolihoz nagyon megy a kék sajt, sütőtökhöz a feta és így tovább. Kiegészítőnek pedig bármi jöhet, amiről úgy érzem, passzol az adott zöldséghez, itt például a semleges ízű cukkinit jól egészíti ki az aszalt paradicsom.

Csőben sült cukkini aszalt paradicsommal

cukkini-csoben - 1 (1)

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 darab cukkini
  • 4 darab tojás
  • 2 deciliter tejföl
  • 100 gramm gouda sajt
  • 10 darab aszalt paradicsom
  • 1 marék friss bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 fokosra.

A cukkinit megmosom, szárát eltávolítom és vékony szeletekre vágom.

Egy tűzálló tálat kivajazok.

Nagy keverőtálba ütöm a tojásokat, sózom, hozzáadom a tejfölt, a reszelt sajtot, majd az apróra vágott aszalt paradicsomot is belekeverem. Hozzáadom a cukkiniszeleteket, és a masszába forgatom úgy, hogy mindenütt bevonja a zöldséget.

Amikor ez megvan, az egészet a kivajazott tálba öntöm, és körülbelül fél óra-negyven perc alatt megsütöm. Tálaláskor friss bazsalikomlevelekkel díszítem.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük