Selymes, krémes csokiöntet: kakaóporból sem lehetetlen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fagyira, sütire, pohárdesszertbe is tökéletes ez a sűrű, krémes csokiöntet, ami 15 perc alatt készen van.
Csokiöntetet nem csak étcsokoládéból készíthetünk, kakaóporból is legalább olyan finom és krémes végeredményt érhetünk el. Eltérve a megszokott, kicsit hígabb, vízalapú öntettől, ez a verzió tejszínnel és vajjal készül, így nem csak selymesebb, de sűrűbb is lesz a szósz.
Az egész folyamat nem tart tovább pár percnél, csak össze kell melegíteni a hozzávalókat, míg minden el nem olvad és egynemű nem lesz. Az öntet melegen még híg, de ahogy hűl, úgy fog sűrűsödni. Jól záródó üvegben vagy dobozban 2 hétig eláll a hűtőben - utóbbira a tejszín miatt van szükség.
Csokiöntet
Hozzávalók 15 adaghoz
- 1 bögre cukor
- 1 bögre cukrozatlan kakaópor
- 1 bögre tejszín
- 0.5 bögre vaj (112 gramm)
- 1 csipet só
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A kakaóport és a cukrot keverjük össze egy lábasban, majd kis adagonként öntsük hozzá a tejszínt, keverjük, míg krémes, egynemű nem lesz.
Közepes lángon kezdjük el melegíteni - folyamatos kevergetés közben. Adjuk hozzá a vajat és a sót is, addig főzzük, míg minden el nem olvad, egynemű nem lesz.
Vegyük le a tűzről, öntsük bele a vaníliakivonatot. Hagyjuk, míg teljesen kihűl - közben sűrűsödni fog. Öntsük szervírozótálba vagy tároljuk jól záródó üvegben.
Fotó: Getty Images