Isteni vaníliás muffin csokidarabokkal a tésztájában – Kezdők is elkészíthetik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Nem lehet megunni a muffint, gyorsan elkészül, és változatossá is teheted az alapanyagok variálásával.
A muffin igazi megmentő, csak gyorsan összekevered a tésztát, és mehet is a formába. A túlkeverés árt neki, nem lesz puha a végeredmény, csak a csomókat dolgozd el. Ha ezt az alapreceptet követed, biztosan nem rontod el. Utána pedig kedvedre variálhatod, elfér benne a gyümölcs, a lekvár, a méz, de a csokiimádók is elkészíthetik ezt a duplacsokis-kókuszos változatot.
A zsiradék nagyon fontos a tésztában, ez lehet vaj, de akár olaj is. A joghurt is egy kicsit puhábbá teszi, érdemes abból is a zsírosabb fajtát választani. Ha szereted a kicsit fanyarabb ízeket, akkor készíts citromosat, amelybe még egészséges chiamagot is süthetsz.
A vanília mellé jól passzol a csokoládé, keverj a tésztába csokichipset vagy -darabokat. Azt nem árt tudni, hogy míg utóbbi jobban beleolvad sütés közben a tésztába, a csokichips egyben marad, picit roppanósabb.
Csokidarabos, vaníliás muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 300 gramm liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 zacskó sütőpor
- 2 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 60 milliliter tej
- 150 milliliter olaj
- 200 milliliter görög joghurt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 250 grammm csokichips vagy csokidarabok
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sütőport. Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, öntsük bele a tejet és az olajat, adjuk hozzá a joghurtot és a vaníliakivonatot. Óvatosan forgassuk egybe a sütőporos liszttel, és határozott mozdulatokkal keverjük csomómentesre. A végén adjuk hozzá a csokichipset vagy az apróra tört csokit.
A tésztát töltsük muffinkapszlikba. Ne töltsük tele, elég, ha 3/4-ig öntjük a tésztát, mert fel fog szépen emelkedni.
Süssük 20 percig a muffinokat.
Fotó: Getty Images