
Isteni vaníliás muffin csokidarabokkal a tésztájában – Kezdők is elkészíthetik

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Nem lehet megunni a muffint, gyorsan elkészül, és változatossá is teheted az alapanyagok variálásával.
A muffin igazi megmentő, csak gyorsan összekevered a tésztát, és mehet is a formába. A túlkeverés árt neki, nem lesz puha a végeredmény, csak a csomókat dolgozd el. Ha ezt az alapreceptet követed, biztosan nem rontod el. Utána pedig kedvedre variálhatod, elfér benne a gyümölcs, a lekvár, a méz, de a csokiimádók is elkészíthetik ezt a duplacsokis-kókuszos változatot.
A zsiradék nagyon fontos a tésztában, ez lehet vaj, de akár olaj is. A joghurt is egy kicsit puhábbá teszi, érdemes abból is a zsírosabb fajtát választani. Ha szereted a kicsit fanyarabb ízeket, akkor készíts citromosat, amelybe még egészséges chiamagot is süthetsz.
A vanília mellé jól passzol a csokoládé, keverj a tésztába csokichipset vagy -darabokat. Azt nem árt tudni, hogy míg utóbbi jobban beleolvad sütés közben a tésztába, a csokichips egyben marad, picit roppanósabb.
Csokidarabos, vaníliás muffin

Hozzávalók 12 darabhoz
- 300 gramm liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 zacskó sütőpor
- 2 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 60 milliliter tej
- 150 milliliter olaj
- 200 milliliter görög joghurt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 250 grammm csokichips vagy csokidarabok
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sütőport. Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, öntsük bele a tejet és az olajat, adjuk hozzá a joghurtot és a vaníliakivonatot. Óvatosan forgassuk egybe a sütőporos liszttel, és határozott mozdulatokkal keverjük csomómentesre. A végén adjuk hozzá a csokichipset vagy az apróra tört csokit.
A tésztát töltsük muffinkapszlikba. Ne töltsük tele, elég, ha 3/4-ig öntjük a tésztát, mert fel fog szépen emelkedni.
Süssük 20 percig a muffinokat.
Fotó: Getty Images