
Krémes jegeskávé csokisziruppal dúsítva: desszertként is megállja a helyét

Ha a nagy melegben nem kívánod a krémes, nehéz, tömény sütiket, de jólesne egy kis kényeztetés, próbáld ki ezt a jegeskávéreceptet.
Ha olyan édességre vágysz a nagy melegben, ami fel is frissít, ez a jegeskávé a neked való, garantáltan felpörget, és desszertként is megállja a helyét. A csokiszirupot házilag is összedobhatod, pillanatok alatt elkészül, de akár készen is megvásárolhatod.
Az alábbi recepthez french press-szel készítettük a kávét, de sima hosszúkávéval is dolgozhatsz, vagy akár eszpresszóval is, természetesen abból jóval kevesebbre lesz szükség. A csokiszirup arányát is ízlés szerint variálhatod, lehet édesebb és fanyarabb is a kávéd, ahogy tetszik.
A lényeg, hogy jó sok jégkockával és tejszínhabbal kínáld, úgy lesz az igazi.
Csokis jegeskávé

Hozzávalók 2 pohárhoz
Csokisziruphoz:
- 30 gramm kakaópor
- 120 ml tej
- 200 gramm cukor
- 0.5 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
Kávéhoz:
- 4 ek durvára őrölt kávé
- 350 ml forró víz
- 500 ml tej
- 60 ml csokiszirup
- jégkocka
Elkészítés:
Készítsük el a csokiszirupot: egy kis lábasban keverjük csomómentesre a kakaóport és a tejet alacsony láng felett. Adjuk hozzá a cukrot, addig melegítsük, míg teljesen elolvad benne. Vegyük feljebb a lángot, várjuk meg, míg forrni kezd, így főzzük 3 percig, vigyázzunk, le ne égjen. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a vaníliakivonatot és a sót.
A darált kávét és a forró vizet töltsük french pressbe, hagyjuk állni 2-3 percig, majd nyomjuk le. Öntsük ki, várjuk meg, míg kihűl.
Tegyük a kávét, a tejet és a szirupot egy turmixgépbe, alaposan dolgozzuk össze. A csokiszirup mennyiségét ízlés szerint adagoljuk.
Öntsük szét két 4 decis pohár között, jégkockákkal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!