Lisztmentes, villámgyors csokis-kókuszos csók – Karácsonyra tökéletes édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Bár angolul macaronként ismert, nálunk csóknak hívják ezt a puha, csupa kókusz édességet.
A francia macaron elkészítésétől sokan ódzkodnak, ezt az elegáns édességet a legtöbben inkább cukrászdában kóstolják meg, de otthon nem állnak neki a sütésének. Tényleg nem egy utolsó pillanatban összedobható desszert, és a készítése is odafigyelést kíván, de utána nagyon büszke lehetsz a végeredményre. Ezt a fehér csokoládés-citromosat az ünnepi asztalra süsd meg, biztosan nagy sikered lesz vele. A macaron alapja a mandulaliszt, így gluténérzékenyek is bátran ehetik.
A másik, glutént nem tartalmazó „liszt” a kókuszliszt, amely kókuszreszelékkel is bátran helyettesíthető. Ebből is készíthetsz sütit, amit ugyan angolul macaronnak neveznek, itthon a kókuszcsók nevet kapta. A francia macaronnal ellentétben nagyon egyszerű az elkészítése, és eheted magában is, de csurgathatsz rá olvasztott csokoládét is. Ha kókuszrajongó vagy, akkor süsd meg ezt a fehér csokis-kókuszos kockát is.
Csokis-kókuszos csók
Hozzávalók 6 adaghoz
- 3 darab tojásfehérje
- 130 gramm cukor
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 130 gramm kókuszreszelék
- 1 evőkanál olaj
- 80 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Terítsünk le egy sütőpapírt egy tepsire, és kicsit olajozzuk meg.
Egy tálban keverjük össze a tojásfehérjét, a cukrot, a vaníliát, a kókuszreszeléket és a sót. Egy fagylaltoskanállal vagy egy evőkanállal mérjünk kis adagokat a sütőpapírra, vagy tegyük habzsákba a masszát, csillagcsövön keresztül nyomjunk kis kupacokat. Süssük őket 25 percig, majd a sütőpapíron hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy tálban olvasszuk fel a csokichipset, és csorgassuk rá ízlés szerint a kókuszcsókokra.
Fotó: Getty Images