Egyszerű kávés kuglóf kevert tésztából: fényes csokimáz borítja a tetejét
Ez a kevert kuglóf kávés tésztából készül, a tetejére pedig vajtól fényes csokimáz kerül.
A panettone, vagyis az olasz kuglóf hagyományosan kandírozott gyümölcsökkel készül, de bátran variáld meg az alapreceptet, használj csokoládét, ahogyan mi is tettük. Ha csokichipset keversz a tésztába, egészben maradnak a darabok, de ha táblásat törsz össze, szépen beleolvad majd.
A panettone tésztája nagyon levegős és foszlós, ugyanis előtésztával készül. Legalább fél órát kell állni hagyni a lisztes-élesztős keveréket, de igaziból minél tovább pihenteted, annál jobb, buborékosabb lesz. Utána már úgy készítsd a kuglófot, mint bármilyen más kelt tésztát, csak tejjel, vajjal, tojással dagasztva.
A panettone magas peremű, kapcsos totaformában is sülhet, de papírformát is kapni pár száz forintért.
Az előtésztához a lisztet, a meleg vizet és az élesztőt keverjük össze egy kis tálkában, fedjük le, majd tegyük félre legalább fél órára.
Közben álljunk neki a tésztának. A meleg tejet és az élesztő másik felét keverjük össze.
Hagyjuk picit állni, addig a narancs és a citrom héját reszeljük le.
A lisztet és a cukrot keverjük össze. Ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda az élesztővel elkevert tejet, illetve a vaníliát. Kezdjük el összeállítani a tésztát kézzel vagy géppel. Kezdjük el beledolgozni a puha vajat, majd a citrom- és narancshéjat is.
A tojásokat és tojássárgájákat verjük fel, adjuk azt is a tésztához, dolgozzuk bele. Végül az előtésztát is adjuk hozzá, dolgozzuk alaposan bele, jó sűrű lesz. A tésztát takarjuk le, majd meleg helyen 1 óráig hagyjuk kelni.
Ha megkelt, dolgozzuk bele a csokit, ügyeljünk rá, hogy mindenhova jusson belőle.
Készítsük elő a panettoneformát (papírt), majd tegyük bele a tésztát. Nagyjából ekkor a forma feléig fog érni. Takarjuk le, majd tegyük félre újabb 2 órára.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Toljuk a panettonét a sütőbe, süssük 10-15 percig. Utána vegyük lejjebb a hőt 180 fokra, majd süssük még nagyjából 1 órát. Félidőnél fedjük le a tetejét alufóliával, hogy ne barnuljon meg túlságosan.
Hagyjuk hűlni, mielőtt kiszednénk a formából. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu