Pillekönnyű csokoládés-rumos kuglóf: csokimáz koronázza meg a mutatós sütit
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rum helyett frissen facsart narancs levével és reszelt héjával is izgalmassá teheted a fantasztikus édességet.
A csokis desszerteket mindenki szereti, épp ezért tökéletes édes vendégvárók, melyeket bátran különlegesebbé lehet tenni. A csokis kuglóf tésztájában a rum aromája is érezteti magát, de helyette más ízt is csempészhetsz a masszába. Próbáld ki reszelt narancs héjával és levével, vagy durvára vágott diót, mogyorót keverj a masszába, bogyós gyümölcsökkel dúsítva is érdemes kipróbálni.
Márványos is lehet
Ha nem spórolsz a készítési időn, akkor a kakaót és az olvasztott csokit ne forgasd egybe a liszttel. Keverd ki a massza hozzávalóit, majd felezd meg, és dolgozd az egyik részbe a kakaót és az olvasztott csokit. A kivajazott formába öntsd bele a csokis keveréket, majd a sima masszát a tetejére, egy kés vagy pálcika segítségével rajzolj bele örvényeket, így meglesz a szép márványmintázat.
Tipp a mázhoz
Bevonat nélkül is tökéletes, de sokkal szebb és finomabb csokimázzal kínálva. A mázat fehér csokiból is elkészítheted, ha pedig még tovább álmodnád az édességet, akkor 1-2 maréknyi durvára vágott diót, mogyorót vagy pisztáciát szórj a tetejére.
Csokis-rumos kuglóf
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 3.3 dl tej
- 30 dkg cukor
- 2 evőkanál rum
- 25 dkg olvasztott vaj
- 2 darab tojás
- 22 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 dkg kakaó
- 15 dkg ét- vagy tejcsokoládé
- vaj a forma kikenéséhez
Máz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
Tészta:
A tejet keverjük el a cukorral, rummal, olvasztott vajjal és a tojással.
A lisztet szitáljuk keverőtálba és forgassuk egybe a sütőporral, kakaóval, majd adjuk a tejes keverékhez.
A csokit daraboljuk fel és vízgőz fölött olvasszuk fel, majd keverjük a masszához.
A masszát simítsuk vajjal kikent formába, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-35 percre (sütőtől függően több is lehet), alkalmazzunk tűpróbát.
A megsült kuglófót hagyjuk a formában 30 percig, majd vegyük ki belőle és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Máz:
A csokit daraboljuk fel és forraljuk egybe a tejszínnel, majd csorgassuk a kihűlt kuglófra.
Fotó: Getty Images