Márványos hatású banános kuglóf: mutatós, omlós és nagyon finom

márványoskuglóf
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha látványos süteményt készítenél, ami egyszerűen és nagy adagban készül, próbáld ki ezt a különleges, márványos banános kuglófot.

Ez a banános-kakaós kuglóf tökéletesen megállja a helyét a családi asztalon, legyen szó valamilyen összejövetelről vagy a vasárnapi ebédről, ugyanis nagy adagban készül, és kicsik és nagyok egyaránt szeretni fogják. A tészta a banántól lesz szaftos és édes, az írótól és a vajtól pedig nagyon puha és omlós. Ha nem kapsz esetleg írót a boltban, így tudod elkészíteni házilag.

A márványos hatást kakaóporral értük el, de akár olvasztott csokit is forgathatsz a tésztába. Szedd ketté a masszát, a kisebb felébe keverd bele az ízesítőt, a másik felét hagyd üresen, majd a formában rétegezd a kétféle színű tésztát.

Banánból érdemes megbarnult, érett darabokat választani, azokat könnyebb pépesíteni, és az ízük is édesebb. A gyümölcs mellé jól passzol a fahéj, azt se érdemes kihagyni. 

Ha nincs kuglófformád

Ha nincs kuglófformád, akkor kenyérsütő formában is megsütheted a sütit, valószínűleg abból 2 adag is kijön. Akár tepsibe is simíthatod a masszát, ebben az esetben viszont jóval kevesebb lesz a sütési ideje. Ha kisebb méretű kuglófformád van, akkor pedig nyugodtan felezd a mennyiségeket.

Banános kuglóf

márványoskuglóf2

Hozzávalók 12 szelethez

  • 3 db érett banán
  • 400 gramm liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 1 tk fahéj
  • 1 csipet
  • 170 g puha vaj
  • 200 g cukor
  • 100 g barna cukor
  • 3 db tojás
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 330 ml író
  • 2 ek kakaópor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd vajazzunk ki egy 25 centi átmérőjű kuglófformát.

A banánokat hámozzuk meg, majd villával törjük pépesre.

Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, fahéjat és a sót.

A puha vajat verjük habosra robotgép segítségével. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, azzal is keverjük alaposan össze. Keverjük bele a tojásokat és a vaníliakivonatot is, utána a pépesített banánt, végül az írót. Fokozatosan adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat, robotgéppel dolgozzuk össze a tésztát, de ne keverjük túl.  

A tésztát szedjük két részre: körülbelül az egyharmadát kalanazzuk át egy másik tálba, keverjük bele a kakaót.

Öntsük a fehér tészta egyharmadát a formába, majd öntsük rá a kakaós tészta felét. Egy fakanál végének a segítségével keverjük márványosra. Erre mehet az újabb adag fehér, majd a maradék kakaós tészta, szintén keverjük márványosra. A maradék fehér tésztával zárjuk.

Toljuk a sütőbe 60-75 percre. Mivel nagy és sok a tészta, szüksége van az időre, de egy óra után tűpróbával ellenőrizzük. Ha a teteje nagyon megbarnulna, fedjük le fóliával, úgy tegyük vissza.

Ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni, majd fordítsuk egy tálcára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon