![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Márványos hatású banános kuglóf: mutatós, omlós és nagyon finom
![márványoskuglóf](https://kep.index.hu/1/0/4118/41189/411893/41189317_3143089_e2807fb7c0692afc8dbe7675886232cb_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha látványos süteményt készítenél, ami egyszerűen és nagy adagban készül, próbáld ki ezt a különleges, márványos banános kuglófot.
Ez a banános-kakaós kuglóf tökéletesen megállja a helyét a családi asztalon, legyen szó valamilyen összejövetelről vagy a vasárnapi ebédről, ugyanis nagy adagban készül, és kicsik és nagyok egyaránt szeretni fogják. A tészta a banántól lesz szaftos és édes, az írótól és a vajtól pedig nagyon puha és omlós. Ha nem kapsz esetleg írót a boltban, így tudod elkészíteni házilag.
A márványos hatást kakaóporral értük el, de akár olvasztott csokit is forgathatsz a tésztába. Szedd ketté a masszát, a kisebb felébe keverd bele az ízesítőt, a másik felét hagyd üresen, majd a formában rétegezd a kétféle színű tésztát.
Banánból érdemes megbarnult, érett darabokat választani, azokat könnyebb pépesíteni, és az ízük is édesebb. A gyümölcs mellé jól passzol a fahéj, azt se érdemes kihagyni.
Ha nincs kuglófformád
Ha nincs kuglófformád, akkor kenyérsütő formában is megsütheted a sütit, valószínűleg abból 2 adag is kijön. Akár tepsibe is simíthatod a masszát, ebben az esetben viszont jóval kevesebb lesz a sütési ideje. Ha kisebb méretű kuglófformád van, akkor pedig nyugodtan felezd a mennyiségeket.
Banános kuglóf
![márványoskuglóf2](https://kep.index.hu/1/0/4118/41189/411893/41189329_cfb28e5f99d2154998b4f9615dfbdf6a_wm.jpg)
Hozzávalók 12 szelethez
- 3 db érett banán
- 400 gramm liszt
- 2 tk sütőpor
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1 csipet só
- 170 g puha vaj
- 200 g cukor
- 100 g barna cukor
- 3 db tojás
- 2 tk vaníliakivonat
- 330 ml író
- 2 ek kakaópor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd vajazzunk ki egy 25 centi átmérőjű kuglófformát.
A banánokat hámozzuk meg, majd villával törjük pépesre.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, fahéjat és a sót.
A puha vajat verjük habosra robotgép segítségével. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, azzal is keverjük alaposan össze. Keverjük bele a tojásokat és a vaníliakivonatot is, utána a pépesített banánt, végül az írót. Fokozatosan adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat, robotgéppel dolgozzuk össze a tésztát, de ne keverjük túl.
A tésztát szedjük két részre: körülbelül az egyharmadát kalanazzuk át egy másik tálba, keverjük bele a kakaót.
Öntsük a fehér tészta egyharmadát a formába, majd öntsük rá a kakaós tészta felét. Egy fakanál végének a segítségével keverjük márványosra. Erre mehet az újabb adag fehér, majd a maradék kakaós tészta, szintén keverjük márványosra. A maradék fehér tésztával zárjuk.
Toljuk a sütőbe 60-75 percre. Mivel nagy és sok a tészta, szüksége van az időre, de egy óra után tűpróbával ellenőrizzük. Ha a teteje nagyon megbarnulna, fedjük le fóliával, úgy tegyük vissza.
Ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni, majd fordítsuk egy tálcára.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!