Csokis-zabpelyhes szelet sütés nélkül: a hűtőben áll össze a réteges sütemény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem kell hozzá sok minden, ráadásul nagyon gyorsan összedobhatod ezt a sütit, csak győzd kivárni, míg összeáll a hűtőben.
Bár zabpehely az alapja, ezt a receptet nem a diétázóknak ajánljuk, rengeteg vajjal és csokoládéval készül, az édesszájúak kedvence lesz. Nagy előnye, hogy nem kell sütni, bár nem úszod meg teljesen a gáztűzhely használatát: mind az alapot, mind a krémet a tűz felett kell elkészíteni.
Az alaphoz vajat és barna cukrot kell összemelegíteni, majd ebbe kell forgatni a zabpelyhet, pár percig kevergetni, míg a ragacsos, édes máz be nem vonja a szemeket. Ha ezzel megvagy, csak bele kell nyomkodnod a masszát egy tálba, majd készítheted is a krémet. A töltelék olvasztott ét- és tejcsokiból, illetve mogyoróvajból áll, a sós magvaj ellensúlyozza picit az édes ízt, ha pedig kesernyésebbre készítenéd, csak étcsokoládét használj.
Csokis-zabpelyhes szelet
Hozzávalók 20 szelethez
- 220 gramm vaj
- 130 gramm barna cukor
- 300 gramm zabpehely
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 100 gramm étcsokoládé
- 70 gramm tejcsokoládé
- 80 gramm mogyoróvaj
Elkészítés:
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x25 centis tepsit/jénait. Akkor jó, ha a papír túllóg a széleken, hogy majd könnyen ki lehessen emelni a sütit.
A vajat és a barna cukrot melegítsük össze egy kis lábasban. Mikor mindkettő elolvadt, keverjük bele a vaníliakivonatot, majd a zabpelyhet. Alacsony lángon kevergessük 2-3 percig, míg a vajas-cukros máz be nem vonja mindenhol a zabpelyhet.
A zabpelyhes massza felét borítsuk az előkészített tepsibe/tálba, oszlassuk el egyenletesen, nyomkodjuk bele. A másik felét tegyük félre.
A csokit törjük darabokra, a mogyoróvajjal együtt tegyük egy kis lábasba, majd vízgőz fölé. Mikor elolvadt a csoki és a mogyoróvaj, vegyük le a tűzről, majd a nagy részét öntsük a zabpelyhes masszára, kb. az egynegyedét hagyjuk meg, azt majd a süti tetejére fogjuk csorgatni. A csokis-mogyorós krémet oszlassuk el egyenletesen a zabpelyhen.
Ha ezzel megvagyunk, a maradék zabpelyhes masszát keverjük át, ha esetleg összeállt, majd szórjuk a csokis krém tetejére úgy, hogy mindenhol befedje azt. Picit le is nyomkodhatjuk a zabpelyhet.
A tetejére csorgassuk rá a félretett csokit, majd ha picit hűlt, jól lefedve tegyük a hűtőbe legalább 2-3 órára.
Ha szépen összeállt, vegyük ki a hűtőből, várjuk meg, míg szobahőmérsékletű nem lesz, majd szeleteljük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors