Sütőben sült, illatos zabpehely gyümölcsökkel gazdagítva - Laktató, energiadús reggeli
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Szuper napindító édesség, egész napra ellát energiával, de az sem utolsó szempont, hogy mennyire finom.
Nagyon gyors és egyszerű zabpelyhes receptet mutatunk, se nem granola, se nem zabkása, de tökéletesen megállja a helyét édes reggeliként, vacsoraként, akár még desszertként is. Ebben a receptben a zabpehely sütőben sül, de nem ropogósra: fahéjas, édes tejjel van nyakon öntve, amit a sütés során magába szív, így szép desszertté áll össze.
A tejet méz, fahéj és vanília ízesíti, de méz helyett készülhet barna cukorral is, a tejet pedig növényi italra lehet cserélni, a kókusz- vagy a mandulaital különösen jól illik hozzá. A "tésztát" másképpen is fel lehet turbózni, keverhetsz bele kandírozott vagy aszalt gyümölcsöket - mazsolát, áfonyát, barackot, narancs- és citromhéjat -, de reszelt almával és kókuszreszelékkel is nagyon finom lesz.
Aki szeretné, utólag is ízesítheti, a sült zabpehelykockát nyakon lehet önteni mézzel vagy juharsziruppal, de eheted tejjel is, mint egy müzlit, sőt, friss gyümölcsökkel is tálalhatod.
Sütőben sült zabpehely
Hozzávalók 8 személyre
- 375 milliliter tej
- 2 darab tojás
- 140 gramm méz
- 60 gramm vaj
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1.5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 270 gramm zabpehely
- 200 gramm kandírozott gyümölcs
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20x20 centiméteres jénait vagy sütőtálat.
Egy nagy tálban keverjük össze robotgép segítségével a tejet, a tojást, a mézet, az olvasztott vajat, a sütőport, a fahéjat, a vaníliát és a sót. Keverjük bele a zabpelyhet és a kandírozott gyümölcsöket is.
Öntsük a masszát az előkészített formába úgy, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen. Süssük 30-40 percig, míg össze nem áll a sütőben.
Hagyjuk picit hűlni, majd vágjuk kockákra, friss gyümölccsel, magvakkal, tejjel vagy mézzel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors