
Sütőben sült, illatos zabpehely gyümölcsökkel gazdagítva - Laktató, energiadús reggeli

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Foszlós zserbós babka: csoki, barack és dió teszik ellenállhatatlanná

Metélőhagymás tojássaláta: tejföltől és majonéztől krémes

Sajtos kifli foszlós tésztából: a közepébe is jut sajt

Krémes zöldborsópesztó: szuper mártogatós vagy szendvicskrém

Omlós, tavaszi citromos linzer: ott a helye a húsvéti asztalon
Szuper napindító édesség, egész napra ellát energiával, de az sem utolsó szempont, hogy mennyire finom.
Nagyon gyors és egyszerű zabpelyhes receptet mutatunk, se nem granola, se nem zabkása, de tökéletesen megállja a helyét édes reggeliként, vacsoraként, akár még desszertként is. Ebben a receptben a zabpehely sütőben sül, de nem ropogósra: fahéjas, édes tejjel van nyakon öntve, amit a sütés során magába szív, így szép desszertté áll össze.
A tejet méz, fahéj és vanília ízesíti, de méz helyett készülhet barna cukorral is, a tejet pedig növényi italra lehet cserélni, a kókusz- vagy a mandulaital különösen jól illik hozzá. A "tésztát" másképpen is fel lehet turbózni, keverhetsz bele kandírozott vagy aszalt gyümölcsöket - mazsolát, áfonyát, barackot, narancs- és citromhéjat -, de reszelt almával és kókuszreszelékkel is nagyon finom lesz.
Aki szeretné, utólag is ízesítheti, a sült zabpehelykockát nyakon lehet önteni mézzel vagy juharsziruppal, de eheted tejjel is, mint egy müzlit, sőt, friss gyümölcsökkel is tálalhatod.
Sütőben sült zabpehely

Hozzávalók 8 személyre
- 375 milliliter tej
- 2 darab tojás
- 140 gramm méz
- 60 gramm vaj
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1.5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 270 gramm zabpehely
- 200 gramm kandírozott gyümölcs
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20x20 centiméteres jénait vagy sütőtálat.
Egy nagy tálban keverjük össze robotgép segítségével a tejet, a tojást, a mézet, az olvasztott vajat, a sütőport, a fahéjat, a vaníliát és a sót. Keverjük bele a zabpelyhet és a kandírozott gyümölcsöket is.
Öntsük a masszát az előkészített formába úgy, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen. Süssük 30-40 percig, míg össze nem áll a sütőben.
Hagyjuk picit hűlni, majd vágjuk kockákra, friss gyümölccsel, magvakkal, tejjel vagy mézzel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors