Olyan finom, mint a házi tejkaramella, csak a fudge-ban csoki is van - Egyszerű receptet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Karácsonykor mindig sok desszertre van szükség, azonban a ráfordítható idő annál kevesebb. Ez a csokoládés fudge viszont, akár hiszitek, akár nem, maximum 5 perc alatt készen van.
A csokoládés fudge alapreceptjéhez 3 hozzávalóra van szükség: természetesen csokoládéra, sűrített tejre és vaníliakivonatra. Karácsonykor azonban csempészhetünk bele ünnepi ízeket is: tegyünk bele apróra darabolt diót vagy mandulát, karácsonyi fűszereket, kandírozott narancshéjat, amit csak szeretnénk.
Egyedül a formázásra kell figyelni
Az elkészítésében nincs semmi csavar, lehetetlen elrontani, egyedül a formázására kell ügyelni. Ne használjunk túl nagy tepsit, mert akkor nagyon vékony lesz a fudge, nem lehet majd szép kockákra vágni. Várjuk meg, míg teljesen kihűl a massza, akkor kezdjük el szeletelni. Borítsuk ki a tepsiből a megszilárdult fudge-t egy vágódeszkára, és egy éles késsel vágjuk össze. Ha esetleg ráragad a késre, vajazzuk be az élét, úgy szeleteljük.
Ebből az adagból körülbelül 64 darab csokis fudge lesz, légmentesen lezárt dobozban sokáig eláll, nem szükséges hűtőbe tenni.
Csokoládés fudge
Hozzávalók 64 darabhoz
- 400 gramm cukrozott sűrített tej
- 350 gramm csokoládé (ét vagy tej, esetleg csokicsipsz)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- ízlés szerint dió, mandula, mogyoró
Elkészítés:
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 cm-es tepsit, hogy ne ragadjon bele a fudge.
Ha nem csokicsipszet használunk, daraboljuk össze a csokit. Tegyük egy mikrózható tálba a sűrített tejjel együtt, magas fokozaton 1 percig mikrózzuk, 20 másodpercenként ellenőrizzük. Kevergessük, amíg el nem olvad teljesen a csokoládé, ha szükséges, tegyük vissza fél percre.
Keverjük bele a vaníliakivonatot és - ha szeretnénk - az összedarabolt magvakat. Öntsük a fudge-ot a tepsibe, hagyjuk teljesen kihűlni, betehetjük a hűtőbe is. Vágjuk 2-3 cm-es kockákra.
Fotó: Getty Images