A legjobb csokoládétorta-recept – Ezentúl csak így fogod készíteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csokoládétorta nem alku tárgya, olyan csokisnak kell lennie, hogy utána egy hétig ne tudjunk édességre nézni.
A családunkban apósom a nagy csokitorta-rajongó. Azt a fajtát szereti, ami annyira csokis, krémes, hogy szinte cukorsokkot kap tőle az ember. Sokáig nem is mertem csokitortát sütni, mert féltem, hogy nem találom el az ízlését. Aztán a szeretett olasz éttermemben az egyik barátnőm rábeszélt, hogy kóstoljam meg az ottani csokitortát, mert még biztosan nem ettem olyan finomat. És valóban, ez volt az az íz és állag, amit kerestem. Mondjuk két falat után nem fért belém több, de akkor már tudtam, hogy ez az a torta, amit meg kell sütnöm az apósomnak.
Ez a sütemény egyáltalán nem diétás, olyannyira, hogy egy szelet - kis túlzással - fedezi egy felnőtt egész napi kalóriaszükségletét. Nem véletlen az eredeti neve sem, ami szabad fordításban annyit tesz, hogy csokoládé általi halál.
Csokoládétorta
Hozzávalók 8 szelethez
Sütemény
- 400 gramm liszt
- 225 gramm vaj
- 270 gramm barna cukor
- 4 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 100 gramm kakaópor (cukrozatlan)
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 260 milliliter tejszín
- 0.5 teáskanál só
- 300 milliliter víz (forró)
Máz
- 55 gramm vaj
- 50 gramm krémsajt
- 35 gramm kakaópor (cukrozatlan)
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 220 gramm porcukor
- 1 evőkanál joghurt (natúr)
Elkészítés:
A vajat, a barna cukrot és a tojást keverjük habosra, majd adjuk hozzá a vaníliát, a kakaót, a szódabikarbónát és a sót. Szitáljuk hozzá a lisztet, majd öntsük bele a tejszínt is. Öntsük hozzá a forró vizet is, és jól keverjük össze.
A mázhoz keverjük össze az olvasztott vajat, a krémsajtot, a joghurtot, a kakaót és a vaníliát, majd adjuk hozzá a porcukrot, és addig keverjük, míg sima nem lesz.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vegyünk elő két csatos tortaformát, béleljük ki őket sütőpapírral, majd a tészta egyik felét az egyik - a másik felét a másik formába öntsük. Süssük 30 percig. Vegyük ki a sütőből, és amikor langyos, kenjük meg a mázzal úgy, hogy a tetejére is jusson.
Fotó: Getty Images