Klasszikus csörögefánk a nagyi receptje alapján: kívül roppanós, belül puha

4
Nyomtatás
csörögecover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Csörögefánk vagy forgácsfánk, lapos tésztájú olajban sült tészta, amit még melegen porcukorba vagy fahéjas cukorba öltöztetünk.

A rombuszalakú fánk apukám kedvence, gyerekkorában gyakran falatozta. Én is kedvelem ezt a fánkot, de őszinte leszek, nem csak az íze miatt lopta magát a szívembe, azt is szeretem benne, hogy röpke pihentetési idő után már süthetem is. A fánk hozzávalói között nincsen semmi extra, néhány alapanyagból készül, igaz, sokan tesznek a tésztába rumot is, ízlés kérdése, de a mamám receptjében nem szerepel.

A forgácsfánk tésztájába csak egy teáskanálnyi cukrot teszek, mivel a sütés után porcukros bevonatot kap a tészta - ha igazán különlegesre készítenénk a csörögét, fahéjas porcukorba öltöztessük. Egy pohár hideg tej mellé, esetleg baracklekvárral fogyasztva még finomabb lesz.

Csörögefánk

csöröge2ct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 250 gramm liszt
  • 150 milliliter tejföl (20%-os)
  • 50 gramm vaj
  • 3 darab tojássárgája
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukor

Bevonat:

  • fahéjas porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A fánk hozzávalóit tálba öntjük, egynemű, nem ragadós tésztát gyúrunk az alapanyagokból. Az elkészült tésztát folpackba csomagoljuk, 10 percre hűtőbe tesszük, utána enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk (2-3 milliméter vastagságúra). Derelyevágó vagy kés segítségével rombuszokat vágunk a tésztából, a rombuszok közepén kis vágást ejtünk, a vágáson keresztül átfordítjuk a tészta egyik sarkát, majd bő olajban aranybarnára sütjük a fánkokat. A kisült csörögét fahéjas cukorba forgatjuk, tálalásnál baracklekvárt kínálhatunk mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon