Sűrű, laktató leves cukkinivel és kukoricával – 30 perces amerikai fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Az amerikai leves, vagyis a chowder, olyan laktató, mint egy főétel, a zöldségektől sűrű, a tejszíntől selymes.
A chowder egy nagyon sűrű amerikai leves, sokkal inkább már egytálétel. Rengetegféle verziója létezik, készülhet zöldségekkel, hússal, tengeri herkentyűkkel, de egy dolog mindben közös - a chowder tejszínnel vagy tejjel fő, állagában pedig inkább hasonlít egy főzelékre, mint levesre.
Kezdetben a szegény emberek laktató fogása volt, mindent beletettek, ami csak kéznél volt, vagy ami megtermett a kertben. A chowder elnevezés a calderia szóból ered, amely üstöt, kondért jelent, ugyanis egy edényben készül az étel, összefőzik a hozzávalókat, és készen is van a laktató fogás.
A manapság legnépszerűbb verzióból nem hiányozhat a kukorica, a szalonna és a tejszín, de azon felül bármi mehet bele: az alábbi receptet cukkini és krumpli gazdagítja.
Cukkinis chowder
Hozzávalók 8 személyre
- 1 evőkanál vaj
- 2 szelet bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- 500 gramm krumpli
- 1 liter csirkealaplé
- 300 gramm kukorica (konzerv)
- 1 darab cukkini
- 250 milliliter tejszín
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A bacont vágjuk kisebb kockákra, a hagymát aprítsuk össze, a fokhagymát zúzzuk össze. A krumplit pucoljuk meg, vágjuk 2-3 centiméteres kockákra, a cukkinit vágjuk vastag szeletekre, majd negyedekbe.
Egy lábasban melegítsünk vajat, ha megolvadt, dobjuk rá a bacont. Ha a bacon zsírja kisült, adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát és a kakukkfüvet. Dinszteljük meg a hagymát 5 perc alatt, míg teljesen puha nem lesz. Közben néha kevergessük, nehogy leragadjon.
Adjuk hozzá a krumplit és az alaplevet. Vegyük magasabbra a lángot, ha forr, vegyük vissza közepesre, majd gyöngyözve főzzük 10 percig, míg a krumpli félig meg nem puhul.
Adjuk hozzá a cukkinit, a kukoricát és a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, gyöngyözve főzzük még további 10-15 percig, míg minden puha nem lesz.
A leves felét merjük ki, a másik felét, ami a lábasban maradt, botmixerrel pürésítsük. Öntsük vissza a kimert részt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Azonnal, melegen tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors