![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fanta süti pohárban: cukor nélkül is nagyon finom
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nincs ünnepi asztal édességek nélkül, de ilyenkor se feledkezzünk meg magunkról, nem muszáj cukortúladagolást kapnunk, a legtöbb finomságot elkészíthetjük anélkül is.
Iklódi Dórának, a Cukormentes örömök című könyv szerzőjének húsvétra is vannak ötletei. Egyikhez sem kell különösebb kézügyesség vagy konyhai gyakorlat, könnyedén elkészíthető finomságok.
Xilit és eritrit
Kutatások szerint a magyar felnőttek háromnegyede cukrot használ, harmada pedig édesítőszert, amelyet jellemzően italokba tesznek - hangzott el a Coca-Cola Magyarország által szervezett sajtóeseményen. Az édesítőszerek, alternatív cukrok süteményekben is tökéletesen működnek. A két leggyakrabban használt édesítőszer a xilit és az eritrit. A xilitet, más néven nyírfacukrot, ma már inkább kukoricából készítik. Nagy előnye, hogy nincs mellékíze és ugyanolyan édes, mint a kristálycukor, viszont puffasztó hatású lehet. Az eritrit édesítő ereje gyengébb, mint a cukoré, illetve utóíze is lehet, viszont semmilyen panaszt nem okoz a fogyasztása.
Zavaró mellékíz? Megoldható
Ha azért nem szeretjük az édesítőszereket, mert érezzük a fura, jellegzetes mellékízüket, ne aggódjunk, van rá megoldás. Ha többféle édesítőt használunk egy süteményben, akár 1:2 arányban, akkor az nem csak a mellékízt ellensúlyozza, hanem még a tészta is édesebb lesz tőle.
Mi az, amit nem lehet cukor nélkül készíteni?
Egyetlen édesség van, amit nem lehet cukor nélkül készíteni, az pedig a kelt tészta. Az élesztőbe muszáj egy kis cukrot tenni, de meg lehet oldani úgy a helyzetet, hogy 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a tésztába pedig már édesítőszert teszünk. Illetve másik megoldás lehet a kovász, ha van időnk készíteni, azzal süssünk.
Az én személyes kedvencem a Fanta-szelet újragondolt, cukormentes verziója, a Fanta-pohárdesszert volt. Egy csokis morzsa, habos túrókrém és narancsos zselé alkotja.
Fanta-pohárdesszert
![fanta](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290995/29099589_97ce611e77ee831c7f6bf538464cc763_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Csokis morzsa
- 200 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 100 gramm fehér búzaliszt
- 200 gramm vaj
- 100 gramm xilit
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 darab tojássárgája
- 1 evőkanál hideg víz
Túrókrémhez
- 300 gramm túró
- 100 gramm xilit (porrá törve)
- 100 gramm vaj
- 1 darab kezeletlen citrom héja
Narancszseléhez
- 400 milliliter Fanta Narancs zero üdítő
- 40 gramm cukormentes vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál xilit (porrá törve)
Elkészítés:
A liszteket elvegyítjük a xilittel és a kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját, ha szükséges, a vizet is. Gyors mozdulatokkal sima felületű gombócot gyúrunk. Fóliába tekerjük, 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni.
Elkészítjük közben a túrókrémet. A xilitet porcukor- vagy kávédarálóval leőröljük. A vajat a xilittel habosra verjük, hozzáadjuk a túrót és a citrom reszelt héját.
A tésztát a pihentetés után sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük, 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, és langyosra hűlt, a poharak aljára morzsoljuk.
A morzsarétegre kanalazzuk a túrókrémet, majd elkészítjük a Fanta-zselét is. A narancsléből pár evőkanálnyi mennyiséggel elkeverjük a pudingport és a porrá őrölt xilitet, a többi Fantát felforraljuk. Mikor forr, hozzákeverjük a pudingporos masszát. Pár perc alatt besűrítjük.
Ha kész, még melegen, amíg folyik, egyenletesen eloszlatjuk a túrós réteg tetején. 1-2 órát érdemes hűtőben pihentetni.
Fotók: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!