
Cukorsziruppal bevont, fahéjas édesburgonya: sütőben sül rá a ragacsos máz

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik
Nagyon gyorsan és egyszerűen készül, húsok mellé főfogásként, de magában, desszertként is tökéletesen megállja a helyét.
Bár hivatalosan a cukorsziruppal bevont, fahéjas édesburgonya a hálaadásnapi vacsora része, szerintem szuper téli ebéd vagy vacsora lehet belőle. Eredetileg húsok mellé, esetleg szalonnával, sonkával kínálják - aki szereti az édes-sós kombimációt, mindenképp próbálja ki úgy is -, de akár édességként is el tudom képzelni egy gombóc fagyi mellé.
Édesburgonyából rengetegféle desszert készülhet, akár fahéjas pite, akár brownie, amelynek a tésztáját is megédesítheti. Legalább ugyanennyi sós étel alapja is lehet, kezdve az egyik nagy kedvencünkkel, amikor sütőben sül különböző zöldségekkel és kolbásszal, de fűszeres krémlevesek is készülhetnek belőle.
Az alábbi receptben vajas-cukros-fűszeres mázzal kell nyakonönteni, a szirup szépen rákaramellizálódik majd a sütőben. Egy kevés narancslevet is érdemes keverni hozzá, nagyon jól passzol az édesburgonyához.
Cukorsziruppal bevont édesburgonya

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm édesburgonya
- 0.5 teáskanál só
- 120 gramm vaj
- 150 gramm barna cukor
- 100 gramm cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 2 evőkanál narancslé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az édesburgonyát pucoljuk meg, majd vágjuk 1 centi vastag karikákra. Fektessük a szeleteket egy 23x33 centis tepsibe/sütőtálba, majd szórjuk meg őket sóval.
A vajat olvasszuk meg egy lábasban. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót, majd addig melegítsük, míg a cukor el nem olvad. Keverjük bele a narancslevet is.
Öntsük a cukros-vajas keveréket a krumplira, ügyeljünk arra, hogy minden szeletet bevonjon a máz. Fedjük le fóliával a tepsit, majd toljuk a sütőbe.
Süssük 30 percig. Ha lejárt az idő, vegyük ki az édesburgonyát, szedjük le a fóliát, majd keverjük át a krumplit. Tegyük vissza még 30 percre a sütőbe - fólia nélkül -, vagy amíg a villa könnyen bele nem megy.
Hagyjuk picit hűlni, majd langyosan tálaljuk.
Fotó: Getty Images