Cukorsziruppal bevont, fahéjas édesburgonya: sütőben sül rá a ragacsos máz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon gyorsan és egyszerűen készül, húsok mellé főfogásként, de magában, desszertként is tökéletesen megállja a helyét.
Bár hivatalosan a cukorsziruppal bevont, fahéjas édesburgonya a hálaadásnapi vacsora része, szerintem szuper téli ebéd vagy vacsora lehet belőle. Eredetileg húsok mellé, esetleg szalonnával, sonkával kínálják - aki szereti az édes-sós kombimációt, mindenképp próbálja ki úgy is -, de akár édességként is el tudom képzelni egy gombóc fagyi mellé.
Édesburgonyából rengetegféle desszert készülhet, akár fahéjas pite, akár brownie, amelynek a tésztáját is megédesítheti. Legalább ugyanennyi sós étel alapja is lehet, kezdve az egyik nagy kedvencünkkel, amikor sütőben sül különböző zöldségekkel és kolbásszal, de fűszeres krémlevesek is készülhetnek belőle.
Az alábbi receptben vajas-cukros-fűszeres mázzal kell nyakonönteni, a szirup szépen rákaramellizálódik majd a sütőben. Egy kevés narancslevet is érdemes keverni hozzá, nagyon jól passzol az édesburgonyához.
Cukorsziruppal bevont édesburgonya
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm édesburgonya
- 0.5 teáskanál só
- 120 gramm vaj
- 150 gramm barna cukor
- 100 gramm cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 2 evőkanál narancslé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az édesburgonyát pucoljuk meg, majd vágjuk 1 centi vastag karikákra. Fektessük a szeleteket egy 23x33 centis tepsibe/sütőtálba, majd szórjuk meg őket sóval.
A vajat olvasszuk meg egy lábasban. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót, majd addig melegítsük, míg a cukor el nem olvad. Keverjük bele a narancslevet is.
Öntsük a cukros-vajas keveréket a krumplira, ügyeljünk arra, hogy minden szeletet bevonjon a máz. Fedjük le fóliával a tepsit, majd toljuk a sütőbe.
Süssük 30 percig. Ha lejárt az idő, vegyük ki az édesburgonyát, szedjük le a fóliát, majd keverjük át a krumplit. Tegyük vissza még 30 percre a sütőbe - fólia nélkül -, vagy amíg a villa könnyen bele nem megy.
Hagyjuk picit hűlni, majd langyosan tálaljuk.
Fotó: Getty Images