Sűrű és tejszínes: sütőtökös csirkemellragu, ami a curry-től lesz igazán pompás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütőtök az egyik kedvenc őszi alapanyagunk
Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, egészségmegőrző hatását is szeretjük, ráadásul könnyen emészthető.
A férfiak többnyire nem igazán rajonganak érte, pedig az ő egészségükre is jótékony hatással van. Ahhoz, hogy megegyék, többnyire trükközni kell: olyan alapanyagokkal érdemes vegyíteni, melyek mellett nem túl domináns a sütőtök íze, és ajánlott valamilyen húst is adni hozzá. Ilyen finom étel például a sütőtökös csirkeragu.
A sütőtökre a férfiak egyébként is úgy gondolnak, mint valami unalmas, bizarr zöldségre. Pedig a húson túl jóban van édességekkel is, ha a párunk például imádja a sütiket, érdemes meglepni egy jóféle tejszínes, fűszeres sütőtökös pitével, vagy a lengyelek pancake-jával.
Ebben a receptben nem tejszínt, hanem tejet és tejfölt használok - érzésre olyan, mintha tejszínnel készülne, selymes és lágy lesz, de többszöri kísérletezésre ez az arány ugyanolyan jól bevált, mint a tejszín. Tej és tejföl pedig mindig van náliunk a hűtőben. De lássuk a receptet!
Sűrű és tejszínes: sütőtökös csirkemellragu
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm sütőtökhús
- 500 gramm csirkemell
- 2 darab hagyma
- 375 mililiter tyúkhúsleves
- 40 gramm vaj
- 40 gramm liszt
- 500 mililiter tej
- 1 kávéskanál só és bors
- 1 evőkanál curry
- 3 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál mustár
Elkészítés:
Közben pucold meg a hagymákat, vágd ketté, majd szeleteld fel finom csíkokra. Majd a csirkemellet kockázd fel, nagyjából egy centis darabokra.
Forrósítsd fel az olajat, párold üvegesre a hagymát, tedd hozzá a csirkemellet, sózd, borsozd. Pirítsd meg a csirkemellet, amikor már múlik a fehérsége, és kezdi kicsit barnára megkapni, öntsd fel a húsleves lével, és hagyd főni 10 percig.
Egy edényben olvaszd fel a vajat, add hozzá állandó kevergetés mellett a lisztet, nagyjából egy percig kevergesd, majd a tej fokozatos hozzáadásával, állandó kevergetés mellett főzd addig, amíg szósz állaga nem lesz. Sózd, borsozd, adj hozzá curryt és egy kevés mustárt. Húzd le a tűzről, keverd hozzá a tejfölt, a csirkehúst, végül óvatosan a tököt. Még egy percet tedd vissza tűzre, és rottyantsd össze.
Köretként leginkább a rizs illik hozzá, de gerslivel is nagyon finom.