Szaftos rakott karfiol sok darált hússal: ne spórold le a tetejéről a tejfölt
A sok darált hússal és rizzsel készített tejfölös, sajtos rakott karfiol valósággal ellenállhatatlan.
A karfiol és a darált hús párosát nem nagyon kell bemutatni senkinek, a házasságuk nagyszerűen működik, elég csak a nagy kedvenc rakott karfiolra gondolni. Ez a páros nagyon mutatós formában is az asztalra kerülhet, mely első ránézésre nehéznek tűnhet, de igazából meglepően egyszerűen készül.
A titok mindössze annyi, hogy a karfiolt egyben kell hagyni, nem szabad rózsáira szedni, majd a stabil, félpuhára főtt fejen óvatosan réseket kell kialakítani a szár részénél, ahova a töltelék kerül.
A darált húsos ragu ízesítésével érdemes kísérletezni, ha szeretnéd, adj neki egy kis pikantériát chilipehellyel vagy friss fűszernövényekkel, rozmaringgal és kakukkfűvel turbózd fel, de a fokhagymát is jól viseli a töltelék. Tálalásnál hűvös tejföllel kínáld a laktató ételt.
A karfiol zöldjét távolítsuk el óvatosan, ügyeljünk rá, hogy a fej egyben maradjon.
A megtisztított karfiolfejet egészben helyezzük egy nagy fazékba, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, sózzuk és főzzük félpuhára.
A vöröshagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána szórjuk rá a pirospaprikát, majd 1 perc után a darált húst is forgassuk hozzá. A húst ízesítsük sóval, borssal és majoránnával, 15-25 perc alatt, gyakran kevergetve főzzük készre.
Egy tepsit vagy jénait enyhén kenjünk ki olajjal, helyezzük rá a karfiolt, majd egy vékony élű kés segítségével alakítsunk ki mélyedéseket a karfiolfejen, melyekbe a darált húsos tölteléket rejthetjük.
A hússal töltött karfiolt, ha szükségesnek érezzük, fűszerezzük még sóval és borssal, kenjünk rá egy kevés olajat, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük pirosra.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu