Prézlis karfiol tejfölös szósszal egybeforgatva: aranybarnára sül a morzsa
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
A prézlis karfiol szeletelhető változata ugyanolyan egyszerűen készül, mint a hagyományos, de sokkal szaftosabb lesz.
Az alábbi nem a klasszikus recept, ugyanis most megfordítottam a sorrendet: először nem a morzsában mártózott meg a karfiol, hanem a tejfölös-tojásos szószban, utána került csak az aranybarna panírba. Így a morzsa igaz, kevésbé ropogós, viszont sokkal szaftosabb lesz a zöldség, a teteje pedig szépen megpirul. A tojás összefogja a karfiolt, így a végeredmény szeletelhető lesz.
Ha ropogósabbra készítenéd, akkor piríts még egy adag morzsát, majd szórd a karfiol tetejére, úgy tedd be sülni. A tejfölt is bármivel dúsíthatod, mehet még bele chilipehely, zöldfűszer, akár reszelt sajt is.
Tejfölös-prézlis karfiol
Hozzávalók 6 személyre
- 1 fej karfiol
- 450 gramm tejföl
- 2 darab tojás
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál vaj
- 100 gramm zsemlemorzsa
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, majd főzzük félpuhára sós, forrásban lévő vízben 7-8 perc alatt.
Közben melegítsünk 1 evőkanál vajat egy serpenyőben, majd pirítsuk meg a zsemlemorzsát, akkor jó, mikor aranybarna.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tejfölt keverjük össze a tojással, majd fűszerezzük sóval, borssal.
A főtt karfiolt dobjuk a tejfölös szószba, alaposan keverjük vele össze, hogy mindenhol bevonja. Egy szűrőkanál segítségével kanalazzuk át a szószos karfiolt a pirult zsemlemorzsába, azzal is rázzuk össze.
Vajazzunk ki egy 20x20 centis jénait, majd öntsük bele a karfiolt. A maradék tejfölös szószt is öntsük rá.
Toljuk a sütőbe 25-30 percre.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!