Prézlis karfiol tejfölös szósszal egybeforgatva: aranybarnára sül a morzsa

rakottkarfiol
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A prézlis karfiol szeletelhető változata ugyanolyan egyszerűen készül, mint a hagyományos, de sokkal szaftosabb lesz.

Az alábbi nem a klasszikus recept, ugyanis most megfordítottam a sorrendet: először nem a morzsában mártózott meg a karfiol, hanem a tejfölös-tojásos szószban, utána került csak az aranybarna panírba. Így a morzsa igaz, kevésbé ropogós, viszont sokkal szaftosabb lesz a zöldség, a teteje pedig szépen megpirul. A tojás összefogja a karfiolt, így a végeredmény szeletelhető lesz.

Ha ropogósabbra készítenéd, akkor piríts még egy adag morzsát, majd szórd a karfiol tetejére, úgy tedd be sülni. A tejfölt is bármivel dúsíthatod, mehet még bele chilipehely, zöldfűszer, akár reszelt sajt is. 

Tejfölös-prézlis karfiol

rakottkarfiol2

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 fej karfiol
  • 450 gramm tejföl
  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 evőkanál vaj
  • 100 gramm zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, majd főzzük félpuhára sós, forrásban lévő vízben 7-8 perc alatt.

Közben melegítsünk 1 evőkanál vajat egy serpenyőben, majd pirítsuk meg a zsemlemorzsát, akkor jó, mikor aranybarna.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tejfölt keverjük össze a tojással, majd fűszerezzük sóval, borssal.

A főtt karfiolt dobjuk a tejfölös szószba, alaposan keverjük vele össze, hogy mindenhol bevonja. Egy szűrőkanál segítségével kanalazzuk át a szószos karfiolt a pirult zsemlemorzsába, azzal is rázzuk össze. 

Vajazzunk ki egy 20x20 centis jénait, majd öntsük bele a karfiolt. A maradék tejfölös szószt is öntsük rá. 

Toljuk a sütőbe 25-30 percre.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük