Fűszeres darált hússal töltött krumpli - Hús és köret találkozása egy laktató egytálételben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A húshoz leggyakrabban krumplit adunk köretként. Lehet arról vitatkozni, hogy mennyire egészséges vagy hogy mennyire hizlal, de alapvetően egy ízletes és sokoldalúan elkészíthető köret. Az egyik legegyszerűbb módja a héjában főtt változat, ami önmagában, vajjal és tejföllel is finom, na, de mi van akkor, ha húsra is vágyunk?
A darált húst nagyon szeretem. Sokféle étel készíthető belőle, a fasírttól kezdve a bolognai szószon át a chili con carne-ig. Legjobb, ha a hentesnél vásároljuk a friss húst, amit az otthonunkban darálunk meg. Ez picit bonyolultabbnak tűnhet elsőre, mintha a hűtőpultból emelnénk ki az előre csomagolt verziót, de így biztosan olyan típusú és minőségű húst kapunk, amilyet szeretnénk.
Hús és köret
A darált hússal töltött krumpli igazi "kettő az egyben"; tulajdonképpen egytálétel, de mégis hús és köret is. Garantáltan nem maradunk éhesek tőle.
Igyekezzünk jó nagy szemű krumplikat vásárolni, amikbe sok hús fér bele. Készíthetjük darált marha-, sertés- vagy pulykahúsból is. A tetejére reszelt sajt kerül, így lesz igazán laktató az ételünk. Én salátát is kínálok mellé. Arra ügyeljünk, hogy óvatosan vájjuk ki a krumpli belsejét, nem kell túl mélyen, nehogy eltörjön, de a töltelék se folyjon ki belőle.
Ha kevésbé kalóriadús változatban szeretnénk elkészíteni, akkor krumpli helyett töltsük a húst karalábéba vagy kaliforniai paprikába, cukkinibe vagy padlizsánba.
Darált hússal töltött krumpli
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli (közepes vagy annál egy picit nagyobb)
- 1 fej hagyma (közepes)
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dekagramm sajt (ementáli vagy gouda, de trappista is jó)
- 20 dekagramm darált hús
- 1 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 1 marék petrezselyem
- 2 deciliter tejföl
- 1 csipet kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
- 1 kávéskanál mustár
- 0.5 kávéskanál pirospaprika
- ízlés szerint vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
A darált húst keverjük össze a kivájt krumplitörmelékkel, a hagymával, a fokhagymával, az egész tojással, a mustárral, a pirospaprikával, a kakukkfűvel és a reszelt sajt felével. Adjuk hozzá a sót és a borsot, valamint a friss, aprított petrezselymet is. A krumplikat tegyük egy vajjal kikent jénaiba, majd mindegyikbe tegyünk egy evőkanálnyit a masszából.
Takarjuk le alufóliával, és süssük 30 percig.
Közben keverjük ki a tejfölt a tojássárgájával.
Vegyük le az alufóliát, kenjük meg a krumplik tetejét, majd szórjuk rá a maradék reszelt sajtot, és fólia nélkül, alacsonyabb hőfokon további 10 percet süssük.
Fotó: Getty Images