Szaftos, darált hússal töltött nyári tök – Zsenge zöldségből a legjobb

darált hússal töltött tök cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egy zöldséget hússal töltünk meg, egészen más karaktere lesz, mintha köretként fogyasztanánk.

A nyári tökből legtöbbször tökfőzelék készül, amit kaporral, kapor nélkül, hidegen, melegen is lehet enni. Olyan fogás, amit tényleg sokféleképpen el lehet készíteni, én tejszínnel szeretem a legjobban, de van, amikor a hagyományos nagymamaféle változatra vágyom.

A tökféléket meg is lehet tölteni, így sokkal tartalmasabb, laktatóbb fogást kapunk, tulajdonképpen egy gyorsan összedobható egytepsis ételt, érdemes kipróbálni. A tölteléket nyugodtan gazdagíthatjuk paradicsommal is, ízlés szerint variálható.

Darált hússal töltött tök

darált hússal töltött tök recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 darab főzőtök
  • 400 gramm darált hús
  • 1 darab hagyma
  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 evőkanál étolaj
  • 300 gramm sajt (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

A tököt vágjuk félbe, a belsejét kaparjuk ki. Tegyük egy tepsibe. 

Készítsünk egy fasírthoz hasonlító tölteléket. A hagymát vágjuk apróra, egy kevés olajon dinszteljük meg.  A húst tegyük egy tálba, sózzuk, borsozzuk, üssük rá a tojást, jó alaposan dolgozzuk össze. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

A masszát töltsük bele a tökbe. Öntsünk vizet a tepsi aljába, takarjuk le alufóliával, majd süssük 70 percig. Utána vegyük ki a sütőből, vegyük le a hőmérsékletet 190 fokra, szórjuk meg sajttal a tökök tetejét, majd fólia nélkül süssük még körülbelül 10 percig. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük