Édes datolyakrémmel töltött csigák: tápláló és egészséges péksütemény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Lehet egy édes péksüteményben csökkenteni a cukor tartalmát és a lisztet teljes kiőrlésűre váltani úgy, hogy ne csak finom, laktató is legyen?
A péksütemények nem laktatnak, viszont nagyon finomak. Ezen rossz tulajdonságukból fakadóan viszont nem alkalmasak arra, hogy reggelire vagy uzsonnára alkalmazzuk őket, mert fél órán belül ismét éhesek leszünk.
Mivel viszont a gyerekek gyakran igénylik az édes péksütiket, különösen délutánonként, elkezdtem olyan lehetőségek után kutatni, amelyek finomak, mégis - a cukron túl - van bennük rost és tápanyag is.
Ezek a csigák mindezt tudják, mert rengeteg rost van bennük, mégis brutálisan édesek, de a cukor nagy része természetes eredetű.
Datolyás krémmel töltött csigák
Hozzávalók 12 darabhoz
A tésztához:
- 350 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 150 gramm finomliszt
- 1 teáskanál porélesztő
- 70 gramm cukor
- 2 deciliter tej
- 2 darab tojás
- 60 gramm vaj
- 0.25 teáskanál só
A datolyakrémhez:
- 250 gramm datolya
- 2 deciliter víz
- 50 gramm cukor
- 60 gramm vaj
- só
Elkészítés:
A tésztához előző este elkeverjük a 150 gramm finomlisztet az élesztővel és kb. fél deci vízzel. Letakarva hagyjuk kelni.
Másnap vagy kb. 6-8 órával később hozzákeverjük ehhez az előtésztához az összes többi alapanyagot. Rugalmas, nem ragacsos, nem száraz tésztát gyúrunk belőle. Letakarva hagyjuk kelni további két órát.
Közben elkészítjük a tölteléket: a datolyát kimagozzuk, felaprítjuk, és kis lábosba tesszük a többi alapanyaggal. Alacsony lángon, lassan rotyogtatva puhává főzzük, majd ha kell, kissé leturmixoljuk vagy összetörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor a tészta megkelt, félcentis vastagságúra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a krémmel, a hosszanti oldala felől feltekerjük és felszeleteljük. A csigákat sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, és további fél órát kelni hagyjuk.
180 fokosra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt sütjük meg őket.
Fotók: Ács Bori/Sóbors