
Krémes burgonyapüré pikáns dijoni mustárral: gazdagabb és lágyabb lesz

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A világ legegyszerűbb körete a krumplipüré, ami a sok vajtól és a tejtől lesz igazán krémes.
Gyerekkoromban imádtam a krumplipürét, persze ma is szeretem, de amikor még kicsi lány voltam, annyira rajongtam a vajjal összetört burgonyáért, hogy magában is képes voltam megenni, más nem is kellett mellé. Míg a vásárnapi ebédnél a család többi tagja a hús mellé szedte a pürét, én magában kanalaztam.
Az ember nem is gondolná, hogy ez az egyszerű köret milyen sok árnyalatban született újjá. Például az amerikai konyhában előszeretettel fűszerezik pikánsan, tálalásnál pedig dobnak rá egy evőkanálnyi vajat, hadd folyjon végig a forró pürén. Az izgalmas variációk közül az egyik legkülönlegesebb a dijoni mustáros változat, amit a hagyományos ízesítésű pürébe teszünk. Ha a krumpli textúráját szeretnénk krémesebbé tenni, tej helyett tejszínnel törjük össze. Lágyabb és gazdagabb lesz a mustárnak és a tejszínnek köszönhetően.
Dijoni mustáros burgonyapüré

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm burgonya
- 125 milliliter tej vagy tejszín
- 5 evőkanál vaj
- 2 teáskanál dijoni mustár
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A megpucolt burgonyákat kockákra vágjuk, sós vízben vajpuhára főzzük.
Az elkészült krumplikat leszűrjük, krumplinyomóval törjük, majd vajjal, tejszínnel, mustárral és borssal simára keverjük. Tálalásnál petrezselyemmel megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images