Puha, diókrémes piskótarolád – Tejszíntől lesz selymes a töltelék
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A piskótarolád igazi klasszikus édesség, az benne a legjobb, hogy bármilyen krémmel finom lesz.
A piskótaroládok közül az igazi klasszikus a lekvárral töltött, szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné. Igazából bármivel meg lehet tölteni a tésztát, könnyedén ünnepi köntösbe lehet öltöztetni.
A piskótarolád elkészítése nem nagy ördöngösség, csak arra kell figyelni, hogy miközben feltekered a tésztát, ne törjön meg. Ehhez picit hagyni kell hűlni, majd óvatosan tekerni. A krém pedig nemcsak lekvár lehet, hanem tejszínes alapú, diós, utóbbiból most a tésztába is került.
Diókrémes piskótarolád
Hozzávalók 6 adaghoz
Piskóta
- 4 darab tojásfehérje
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 teáskanál só
- 100 gramm cukor
- 4 darab tojássárgája
- 40 gramm liszt
- 30 gramm dió (darált)
- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
Krém
- 250 milliliter tejszín
- 1 evőkanál cukor
- 100 gramm dió (durvára darált)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tojásfehérjét, a vaníliakivonatot és a sót verjük habosra a cukorral.
A tojássárgáját is verjük habosra egy másik tálban. A tojásfehérjét forgassuk bele óvatosan. Ezután következik a liszt, a kakaópor és a darált dió, ezeket is forgassuk bele a keverékbe. Öntsük bele a tepsibe.
Süssük tűpróbáig, körülbelül 12 percig. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk néhány percig hűlni. Egy konyharuhára szórjunk egy kevés porcukrot. Vegyük le a sütőpapírt a piskótáról, tegyük a konyharuhára, majd óvatosan tekerjük fel és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg a tészta pihen, verjük fel a jéghidegre lehűtött tejszínt a cukorral, keverjük bele a darált diót is.
Tekerjük ki a tésztát, kenjük meg a krém nagy részével úgy, hogy tegyünk félre egy keveset a tetejére. Tekerjük fel újra a tésztát, tegyük hűtőbe pihenni fél órát. Ha kivettük, kenjük a tetejére a maradék krémet, díszítsük ízlés szerint diódarabokkal.
Fotó: Getty Images