
Puha, diókrémes piskótarolád – Tejszíntől lesz selymes a töltelék

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
A piskótarolád igazi klasszikus édesség, az benne a legjobb, hogy bármilyen krémmel finom lesz.
A piskótaroládok közül az igazi klasszikus a lekvárral töltött, szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné. Igazából bármivel meg lehet tölteni a tésztát, könnyedén ünnepi köntösbe lehet öltöztetni.
A piskótarolád elkészítése nem nagy ördöngösség, csak arra kell figyelni, hogy miközben feltekered a tésztát, ne törjön meg. Ehhez picit hagyni kell hűlni, majd óvatosan tekerni. A krém pedig nemcsak lekvár lehet, hanem tejszínes alapú, diós, utóbbiból most a tésztába is került.
Diókrémes piskótarolád

Hozzávalók 6 adaghoz
Piskóta
- 4 darab tojásfehérje
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 teáskanál só
- 100 gramm cukor
- 4 darab tojássárgája
- 40 gramm liszt
- 30 gramm dió (darált)
- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
Krém
- 250 milliliter tejszín
- 1 evőkanál cukor
- 100 gramm dió (durvára darált)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tojásfehérjét, a vaníliakivonatot és a sót verjük habosra a cukorral.
A tojássárgáját is verjük habosra egy másik tálban. A tojásfehérjét forgassuk bele óvatosan. Ezután következik a liszt, a kakaópor és a darált dió, ezeket is forgassuk bele a keverékbe. Öntsük bele a tepsibe.
Süssük tűpróbáig, körülbelül 12 percig. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk néhány percig hűlni. Egy konyharuhára szórjunk egy kevés porcukrot. Vegyük le a sütőpapírt a piskótáról, tegyük a konyharuhára, majd óvatosan tekerjük fel és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg a tészta pihen, verjük fel a jéghidegre lehűtött tejszínt a cukorral, keverjük bele a darált diót is.
Tekerjük ki a tésztát, kenjük meg a krém nagy részével úgy, hogy tegyünk félre egy keveset a tetejére. Tekerjük fel újra a tésztát, tegyük hűtőbe pihenni fél órát. Ha kivettük, kenjük a tetejére a maradék krémet, díszítsük ízlés szerint diódarabokkal.
Fotó: Getty Images