Szaftos, édes banánkenyér: rengeteg csokival és roppanós dióval készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyszerű, de isteni banánkenyeret is ősziessé lehet tenni, ha roppanós dióval a tésztájában készíted.
Bár a banánnak teljesen más íze lesz, ha süteménybe kerül, mégis nagyon ajánlom, hogy kipróbáld a banánkenyeret, ha eddig még nem tetted. Biztosan nálad is kallódik néhány túlérett gyümölcs, amelyet egy ideig tartogatsz, majd egy hangos sóhajjal a végén kidobsz a kukába. Pedig ezek a banánok pont ebbe a süteménybe valók.
A banánkenyér igazi őszi-téli édesség, de persze senki nem tiltja meg, hogy nyáron is süss, mégis a hozzávalók miatt inkább a hidegebb, nyirkosabb időszakban népszerűbb. Ha méginkább szezonálissá szeretnéd tenni, akkor keverj a tésztájába sütőtököt, amelytől még édeskésebb ízvilágot kap. Az érett banánt muffinba is sütheted, ez is hasonlóan egyszerűen készül, mint a banánkenyér.
Ha szereted a különféle textúrákat egy sütin belül, akkor ezt a diósat mindenképpen süsd meg, hiszen egyszerre lesz szaftos és ropogós, ráadásul még csoki is kerül bele, hogy biztosan ne szenvedj hiányt semmiben.
Diós-csokis banánkenyér
Hozzávalók 8 adaghoz
- 3 darab banán (érett)
- 2 darab tojás (M-es)
- 80 gramm vaj (olvasztott)
- 110 gramm cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 110 milliliter tej
- 1 csipet gyömbér (őrölt)
- 220 gramm liszt
- 50 gramm kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
- 110 gramm dió
- 50 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
A banánokat tegyük egy tálba, és villával nyomkodjuk össze. Üssük rá a tojásokat, öntsük rá az olvasztott vajat, adjuk hozzá a kristály- és a vaníliás cukrot, a gyömbért és a tejet, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a kakaóport, a fűszereket, és keverjük simára. A dió nagyobb részét törjük apróra, és a szintén apróra tört csokival együtt forgassuk a masszába.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy kenyérformát vajazzunk és lisztezzünk ki vékonyan (vagy béleljünk ki sütőpapírral), és öntsük bele a masszát. Díszítsük a maradék dióval, és süssük 1 órát, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Pihentessük 15-20 percet, majd borítsuk ki a formából, tegyük egy rácsra. Hagyjuk teljesen kihűlni, és akkor szeleteljük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors