Banános-sütőtökös kenyér, amely 5 nap után is omlós és szaftos lesz

sütőtökös banános kenyér
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mit tegyünk, ha megmarad otthon egy pár banán és megbarnulnak? Süssünk belőle banánkenyeret. Ez a sütemény csak jó érett banánból finom igazán. De ne álljunk meg itt, keverjük össze a szezon legédesebb és legvidámabb zöldségével, a sütőtökkel.

A banán iránti vonzódásom akkor kezdődött, amikor elkezdtem futni - ez az a gyümölcs, amelyiket edzés, sőt, verseny közben is könnyen el tudom fogyasztani és még elegendő energiát is ad. Emellett finom édes és az esetlegesen háborgó gyomromat is megnyugtatja. Nem véletlenül kínálják frissítésként a futóversenyeken, a banán nemcsak kalóriában, hanem magnéziumban és káliumban is gazdag.

A megbarnult banán utóélete

Én mindig tartok otthon egy fürttel, de előfordul, hogy nem tudom megenni, és  - az én ízlésemnek - túl puha lesz, sőt, megbarnul. Ilyenkor jön el a másodvirágzása, sütemény lesz belőle. Tettem már amerikai palacsinta és gofri tésztájába, de a legújabb kedvenc a banánkenyér lett. Ezt is fel lehet dobni, ősszel például sütőtökkel, ami elég édes a tésztába és mellette tele van vitaminnal. 

Ha megfelelően tároljuk - ahogy kihűlt, csomagoljuk be fóliába -, akkor akár 5 napig is ehetjük, feltéve, ha kitart addig. 

Sütőtökös banánkenyér

sütőtökös banános kenyér recept

Hozzávalók 8 személyre:

  • 100 gramm sütőtök (megsütve)
  • 110 gramm vaj
  • 2 darab banán (érett)
  • 140 gramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 csipet
  • 50 gramm darált dió
  • 240 gramm liszt
  • ízlés szerint fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A felkockázott sütőtököt a sütőben, egy kis olívaolajjal süssük puhára.  Egy nagy tálban habosítsuk fel a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, közben folyamatosan keverjük. A banánt és a sütőtököt villával nyomjuk össze, majd keverjük hozzá. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a darált dióval. Az egész masszát vegyítsük össze. Ne felejtsük, a finom banánkenyér titka, hogy ne keverjük túl sokáig a tésztáját, csak éppen addig, amíg homogén nem lesz. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Egy kenyérsütőformát vajazzunk ki, öntsük bele a tésztát, ha szeretnénk, félbevágott banánokkal díszítsük, majd tűpróbáig süssük. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük