Banános-sütőtökös kenyér, amely 5 nap után is omlós és szaftos lesz

sütőtökös banános kenyér
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Mit tegyünk, ha megmarad otthon egy pár banán és megbarnulnak? Süssünk belőle banánkenyeret. Ez a sütemény csak jó érett banánból finom igazán. De ne álljunk meg itt, keverjük össze a szezon legédesebb és legvidámabb zöldségével, a sütőtökkel.

A banán iránti vonzódásom akkor kezdődött, amikor elkezdtem futni - ez az a gyümölcs, amelyiket edzés, sőt, verseny közben is könnyen el tudom fogyasztani és még elegendő energiát is ad. Emellett finom édes és az esetlegesen háborgó gyomromat is megnyugtatja. Nem véletlenül kínálják frissítésként a futóversenyeken, a banán nemcsak kalóriában, hanem magnéziumban és káliumban is gazdag.

A megbarnult banán utóélete

Én mindig tartok otthon egy fürttel, de előfordul, hogy nem tudom megenni, és  - az én ízlésemnek - túl puha lesz, sőt, megbarnul. Ilyenkor jön el a másodvirágzása, sütemény lesz belőle. Tettem már amerikai palacsinta és gofri tésztájába, de a legújabb kedvenc a banánkenyér lett. Ezt is fel lehet dobni, ősszel például sütőtökkel, ami elég édes a tésztába és mellette tele van vitaminnal. 

Ha megfelelően tároljuk - ahogy kihűlt, csomagoljuk be fóliába -, akkor akár 5 napig is ehetjük, feltéve, ha kitart addig. 

Sütőtökös banánkenyér

sütőtökös banános kenyér recept

Hozzávalók 8 személyre:

  • 100 gramm sütőtök (megsütve)
  • 110 gramm vaj
  • 2 darab banán (érett)
  • 140 gramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 csipet
  • 50 gramm darált dió
  • 240 gramm liszt
  • ízlés szerint fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A felkockázott sütőtököt a sütőben, egy kis olívaolajjal süssük puhára.  Egy nagy tálban habosítsuk fel a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, közben folyamatosan keverjük. A banánt és a sütőtököt villával nyomjuk össze, majd keverjük hozzá. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a darált dióval. Az egész masszát vegyítsük össze. Ne felejtsük, a finom banánkenyér titka, hogy ne keverjük túl sokáig a tésztáját, csak éppen addig, amíg homogén nem lesz. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Egy kenyérsütőformát vajazzunk ki, öntsük bele a tésztát, ha szeretnénk, félbevágott banánokkal díszítsük, majd tűpróbáig süssük. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük