Dióval töltött sült alma: egyszerű, cukormentes őszi édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nincs benne cukor, mégis édes, és körülbelül tíz perc munkával elkészül, úgyhogy ez a kedvenc őszi édességünk éppen.
Nyolcéves nagyfiam nem csak, hogy rettenetesen finnyás gyerekből ínyenc, ízekre és gasztronómiai újdonságokra nyitott fiatalamberré változott az utóbbi időben, de már maga néz ki elkészítésre érdemes recepteket a számunkra. És ezt nem más forrásból teszi, mint az iskolai olvasókönyvéből.
A kisiskolás kívánsága
Miután közölte, hogy ezt a dióval töltött sült almát elkészítjük már másnap, megírta nekem a bevásárlólistát is. A receptben jelzett margarint automatikusan vajra cserélte ismerve az ezzel kapcsolatos álláspontunkat, és előre figyelmeztetett, hogy mindenből vásároljak kicsit többet a megadottnál, mert sokan vagyunk, és ő már most tudja, hogy ebből rengeteget fog enni.
Miközben anyai szívem büszkén dobogott, azt azért borítékoltam, hogy a kiadott feladatokat végül mind egyedül fogom ellátni, de nem így lett. Szigorú felügyelőm minden lépésnél már-már bizalmatlanul kontrollálta a folyamatokat, vájta az almacsutkát, citromozott és tölteléket kevert.
Ez a desszert a bájos körülményektől függetlenül is csodálatos, gyors, egyszerű és szinte cukormentes. Persze egészen addig, míg vaníliafagyit nem gombócolunk mellé, ahogy a maradékkal tettük másnap.
Dióval töltött sült alma
Hozzávalók 6 darabhoz
- 6 darab alma
- 100 gramm dió
- 2 evőkanál baracklekvár
- 1 evőkanál vaj
- 0.5 darab citrom
Elkészítés:
Az almákat megpucoljuk, a magházukat kivájjuk, majd bekenjük őket citromlével. A diót ledaráljuk és elkeverjük a baracklekvárral. Egy kanál segítségével az alma üregébe töltjük a tölteléket, majd a megtöltött gyümölcsöket tűzálló tálba állítjuk. A tetejükre kis darabka vajakat szeletelünk, és 180 fokos sütőbe toljuk az almákat. Addig sütjük, míg az almák meg nem puhulnak.
Fotók: Ács Bori/Sóbors