Álomfinom Duna-hullám süti: a puha tésztán vaníliakrém és roppanós csoki terül el
A Duna-hullám retró sütemény, meggyel és főzött krémmel készül. A desszert tökéletes választás hétvégére és ünnepnapokra, már a megjelenésével rabul ejti a vendégeket.
A régi nagyiféle sütiknek nehéz ellenállni. Az egyik ilyen kedvenc a Duna-hullám, mely kétféle színű piskótával, meggyel és főzött krémmel készül. Hagyományosan a krém vaníliás, de kakaós vagy puncsos változatban is kipróbálhatod.
A szépséges sütemény elnevezése a kakaós és vaníliás tészta keveredéséből született, megjelenésében egy hullámra emlékeztet. A vízfodor báját még jobban kihangsúlyozhatod, ha a csokimáz tetejére villa segítségével hullámokat rajzolsz.
Duna-hullám
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 4 darab tojás
- 140 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1.5 dl olaj
- 0.5 dl tej
- 170 g finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaó
- 25 dkg magozott meggy
Krém:
- 6 dl tej
- 3 darab tojássárgája
- 100 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál tej
- 180 g vaj
Tetejére:
- 200 g csokoládé
- 2 evőkanál olaj (opcionális)
- 100 g reszelt csokoládé
Elkészítés:
Tészta:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjét a cukor felével verjük kemény habbá.
A tojássárgáját a megmaradt cukorral és a vaníliás cukorral keverjük fehéredésig, majd adjuk hozzá az olajat és a tejet.
A lisztet szitáljuk tálba a sütőporral együtt.
A lisztes keveréket forgassuk a tojássárgás keverékhez, utána óvatosan, két, három részletben a fehérjehabot is adjuk a masszához.
A massza kétharmadát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A maradék masszához keverjük hozzá a kakaót, majd simítsuk a fehér tészta tetejére.
A tészta tetejére szórjuk rá a magozott meggyet.
A tepsit toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 percig süssük.
Krém:
A tejet (6 dl) magas falú lábasban melegítsük fel.
Míg a tej melegszik, a tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, étkezési keményítővel és a tejjel (2 evőkanál, lehet több is, a keverésnél érződik) keverjük simára.
Amikor a tej majdnem forr, adjuk hozzá a tojásos keveréket, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre.
A tejes krémet hűtsük ki, aztán keverjük hozzá a puha vajat.
A krémet simítsuk a kihűlt tészta tetejére.
A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, ha szeretnénk, az olajat is keverjük hozzá, majd simítsuk a sütemény tetejére.
Ha szeretnénk, a csokimáz tetejére szórhatunk reszelt csokoládét is, de nem muszáj.
A süteményt szeletelés előtt néhány órára tegyük hűtőbe.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!