Álomfinom Duna-hullám süti: a puha tésztán vaníliakrém és roppanós csoki terül el

dhcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Duna-hullám retró sütemény, meggyel és főzött krémmel készül. A desszert tökéletes választás hétvégére és ünnepnapokra, már a megjelenésével rabul ejti a vendégeket.

A régi nagyiféle sütiknek nehéz ellenállni. Az egyik ilyen kedvenc a Duna-hullám, mely kétféle színű piskótával, meggyel és főzött krémmel készül. Hagyományosan a krém vaníliás, de kakaós vagy puncsos változatban is kipróbálhatod.

A szépséges sütemény elnevezése a kakaós és vaníliás tészta keveredéséből született, megjelenésében egy hullámra emlékeztet. A vízfodor báját még jobban kihangsúlyozhatod, ha a csokimáz tetejére villa segítségével hullámokat rajzolsz.

Duna-hullám

dhct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 4 darab tojás
  • 140 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1.5 dl olaj
  • 0.5 dl tej
  • 170 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 25 dkg magozott meggy

Krém:

  • 6 dl tej
  • 3 darab tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál tej
  • 180 g vaj

Tetejére:

  • 200 g csokoládé
  • 2 evőkanál olaj (opcionális)
  • 100 g reszelt csokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tojásokat válasszuk szét.

A tojásfehérjét a cukor felével verjük kemény habbá.

A tojássárgáját a  megmaradt cukorral és a vaníliás cukorral keverjük fehéredésig, majd adjuk hozzá az olajat és a tejet.

A lisztet szitáljuk tálba a sütőporral együtt.

A lisztes keveréket forgassuk a tojássárgás keverékhez, utána óvatosan, két, három részletben a fehérjehabot is adjuk a masszához.

A massza kétharmadát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire.

A maradék masszához keverjük hozzá a kakaót, majd simítsuk a fehér tészta tetejére.

A tészta tetejére szórjuk rá a magozott meggyet.

A tepsit toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 percig süssük.

Krém:

A tejet (6 dl) magas falú lábasban melegítsük fel.

Míg a tej melegszik, a tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, étkezési keményítővel és a tejjel (2 evőkanál, lehet több is, a keverésnél érződik) keverjük simára.

Amikor a tej majdnem forr, adjuk hozzá a tojásos keveréket, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre.

A tejes krémet hűtsük ki, aztán keverjük hozzá a puha vajat.

A krémet simítsuk a kihűlt tészta tetejére.

A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, ha szeretnénk, az olajat is keverjük hozzá, majd simítsuk a sütemény tetejére.

Ha szeretnénk, a csokimáz tetejére szórhatunk reszelt csokoládét is, de nem muszáj.  

A süteményt szeletelés előtt néhány órára tegyük hűtőbe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük