Ecetes krumplisaláta jó sok lilahagymával - Minimalista recept, maximális ízek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ünnepi, így a húsvéti asztal elengedhetetlen kelléke a krumplisaláta. Az öcsém a majonézes krumpliért rajong, én viszont az ecetes változatot szeretem, úgyhogy annak a receptjét hoztam el nektek.
Az olyan tömény, húsos lakomák mellé, amiket Húsvétkor vagy Karácsonykor eszünk, muszáj, hogy valamilyen saláta is kerüljön az asztalra, jelen esetben krumplisaláta. Bár egyszerűnek tűnik, de sok pici trükkje van, amin elcsúszhat: kezdve a krumpli keménységétől az öntet milyenségén át a benne lévő hagyma arányáig. Ne essünk abba a hibába, hogy csak úgy mellékesen készítjük el, erre is fordítsunk annyi figyelmet, mint a főételekre.
A krumplifőzés csínja-bínja
A krumplisaláta első és legfontosabb összetevője a burgonya. Ne csináljuk se főzni-, se sütnivaló krumpliból, mert vagy túlságosan szétfő vagy kemény marad. Kifejezetten salátának való burgonyát vásároljunk. Nekem a krumplifőzés a mumusom, sosem tudom, hogy mikor puhul meg eléggé, ezért inkább ott állok mellette, és párpercenként beleszurkálom a villát, hogy ellenőrizzem. Akkor jó, ha az könnyen belemegy.
A krumplit héjastul főzzük meg, majd még forrón húzzuk le róla. Azért, hogy ne égessem szét a kezem, villát szúrok bele, az egyik kezemmel tartom, a másikkal pedig egy késsel meghámozom. Felkarikázni viszont csak hidegen érdemes, különben széttörik. Nem kell nagyon vékonyra szeletelni, úgy mutatósabb lesz.
A krumplisaláta következő sarkalatos pontja az öntet, mert ezt valahogy mindenki másképp csinálja, nincs igazán egységes recept, érdemes kóstolgatni miközben készítjük. Van, aki ecetesebben szereti, van, aki édesebben. A salátának nagyon jót tesz, ha legalább egy pár órát állni hagyjuk a hűtőszekrényben, hogy az ízek összeérjenek.
Ecetes krumplisaláta lilahagymával
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli (salátának való)
- 3 fej lilahagyma
- 1 deciliter ecet (10 százalékos)
- 2 deciliter víz
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- opcionális mustár
- opcionális reszelt citromhéj
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
A krumplit héjában enyhén sós vízben megfőzzük, még forrón meghámozzuk, majd hagyjuk kihűlni. Karikákra vágjuk. A lilahagymát is megpucoljuk, ízlés szerint vastagabb vagy vékonyabb karikákra szeljük.
Az öntethez 10 százalékos ecetet, vizet, cukrot, borsot és pici mustárt (ez elhagyható) összekeverünk. Egy kevés reszelt citromhéj is mehet bele ízlés szerint. Kóstolgassuk közben, ízlés szerint savanyítsuk vagy édesítsük.
Annyi öntetet csináljunk, hogy a hagymát és a főtt krumplit ellepje.
Néhány órát hagyjuk állni a hűtőszekrényben.
Fotó: Getty Images