Édes-savanyú csirkenyárs friss ananásszal: grillen sütve is mennyei

csirkenyárs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fűszeres BBQ-szószban pihen a csirkemell, ennek köszönhetően nem csak sokkal finomabb lesz, de jóval omlósabb is.

Ha szereted az édes-savanyú csirkét és az ananász-hús párosítást is kedveled, ez a nyárs biztosan a kedvenced lesz. Már maga a pác is különleges: az ananászlétől édeskés, a BBQ-szósztól savanykás lesz, a gyömbértől és a fokhagymától pedig nagyon karakteres. Ha több időd van, a BBQ-szószt is készítsd el házilag.

Annál finomabb és omlósabb lesz a hús, minél tovább áll a pácban, érdemes rászánni 1-2 órát. Az alábbi receptben csirkemellfilét használunk - ez a leggyorsabb megoldás -, de választhatsz csirkecombfilét is, arra viszont picivel több időt számolj rá. 

Készülhet a nyárs csak ananásszal és csirkével, de kiegészítheted más zöldségekkel is: mehet rá paprika, hagyma, cukkini, amit csak szeretnél.

Édes-savanyú csirkenyárs

csirkenyárs2

Hozzávalók 4 adaghoz:

Pác:

  • 250 milliliter BBQ-szósz
  • 60 milliliter ananászlé
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 teáskanál gyömbér (reszelt)
  • 0.5 teáskanál
  • 0.25 teáskanál bors

Kebab:

  • 4 darab csirkemellfilé
  • 2 darab kaliforniai paprika
  • 1 darab ananász
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb tálban keverjük össze a pác hozzávalóit. A csirkemellfilét tisztítsuk meg, majd vágjuk 2,5-3 centis kockákra. 

Tegyük a húst egy tálba vagy egy simítózáras zacskóba, majd öntsük rá a marinád felét, keverjük/rázzuk vele össze. Légmentesen fedjük le a tálat/zárjuk le a zacskót, majd tegyük a húst a hűtőbe minimum 1, de akár 4 órára is. 

A maradék marinádot tegyük a hűtőbe, amíg fel nem használjuk.

Amíg pihen a hús, a paprikát mossuk meg, az ananászt pucoljuk meg, majd vágjuk őket 2,5-3 centis kockákra. 

Melegítsük elő a grillt közepes fokozaton, nagyjából 190-200 fokra.

Ha fából készült nyársat használunk, áztassuk be 10 percre.

A húst vegyük ki a hűtőből, szedjük ki a marinádból, a felesleget csöpögtessük le róla. Felváltva szúrjuk a nyársra az alapanyagokat: hús, ananász, paprika.

Tegyük a csirkenyársat a forró grillre, oldalanként 4-5 percig süssük, míg a hús belső hőmérséklete el nem éri a 74 fokot. Ahogy sül, kenjük le a félretett páccal, majd fordításnál a másik felét is kenjük át.

Vegyük le a grillről, majd rögtön tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük