Édes-savanyú csirke otthon készítve - Ízfokozók nélkül is isteni lesz

kínai édes savanyú csirke cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az első étel, amit kínai étteremben kóstoltam, az édes-savanyú csirke volt.

Az édes és a sós íz keveredését már gyerekkorom óta szeretem. Régen apukám csinált ketchupos-mézes csirkecombokat, csak megkente a húst, betette a sütőbe, és már kész is volt a vacsora. A ketchupot és a mézet minden gyerek szereti, így nem volt nehéz dolga, hogy az egyik kedvencemmé tegye ezt a húsételt. Az első kínai éttermes emlékeimet is ez az ízvilág határozta meg. 

Ezt követte a kínai éttermekben tett látogatás, ahol szintén az édes-sós ízek íránt érdeklődtem, így próbáltam ki az édes-savanyú csirkét. Nekem ott egy kicsit sok rajta a szósz, így otthon kevesebbet teszek rá. 

Édes-savanyú csirke

kínai édes savanyú csirke recept

Hozzávalók 6 adaghoz

Szósz

  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 1 doboz ananász (konzerv)
  • 20 gramm keményítő
  • 300 milliliter víz
  • 110 gramm cukor
  • 70 milliliter ecet
  • 1 evőkanál narancslé

Csirke

  • 200 gramm liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál bors
  • 0.5 kávéskanál fehérbors
  • 1 darab tojás
  • 250 milliliter víz
  • 6 darab csirkemellfilé
  • olaj (sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemelleket kockázzuk fel. Az ananászról öntsük le a levét, de tartsuk meg. A kaliforniai paprikát vágjuk ízlés szerinti kockákra. 

Szósz:

Egy serpenyőben keverjük össze a víz nagy részét, a cukrot, az ecetet, az ananász levét és a narancslevet, majd forraljuk fel. Vegyük le a tűz erősségét, keverjük bele a keményítőt, a maradék vizet, keverjük csomómentesre, majd várjuk meg, amíg kicsit besűrűsödik. 

Csirke:

A lisztet, 2 evőkanál olajat, 2 evőkanál keményítőt és a tojást keverjük össze. Adjuk hozzá a sót, a fehér és a fekete borsot. Öntsünk rá 250 milliliter vizet, keverjük alaposan össze. Tegyük bele a csirkemelleket, keverjük össze, hogy mindenhol jól befedje őket.

Egy serpenyőben vagy wokban forrósítsunk olajat, majd pirítsuk meg rajta a csirkemelleket körülbelül tíz perc alatt, vagy ameddig aranybarnák nem lesznek. Vegyük ki a serpenyőből, majd tegyük papírtörölközőre. 

Tálalás előtt öntsük a szószt a csirkére, tegyük mellé az ananászt és a paprikát. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük