![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Édes-savanyú csirke otthon készítve - Ízfokozók nélkül is isteni lesz
![kínai édes savanyú csirke cover](https://kep.index.hu/1/0/3301/33019/330194/33019472_2530496_3bd514adf04971adc43571849c9c76b2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az első étel, amit kínai étteremben kóstoltam, az édes-savanyú csirke volt.
Az édes és a sós íz keveredését már gyerekkorom óta szeretem. Régen apukám csinált ketchupos-mézes csirkecombokat, csak megkente a húst, betette a sütőbe, és már kész is volt a vacsora. A ketchupot és a mézet minden gyerek szereti, így nem volt nehéz dolga, hogy az egyik kedvencemmé tegye ezt a húsételt. Az első kínai éttermes emlékeimet is ez az ízvilág határozta meg.
Ezt követte a kínai éttermekben tett látogatás, ahol szintén az édes-sós ízek íránt érdeklődtem, így próbáltam ki az édes-savanyú csirkét. Nekem ott egy kicsit sok rajta a szósz, így otthon kevesebbet teszek rá.
Édes-savanyú csirke
![kínai édes savanyú csirke recept](https://kep.index.hu/1/0/3301/33019/330194/33019486_d350bd61bf7e078ba42a1e90953b1725_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Szósz
- 1 darab kaliforniai paprika
- 1 doboz ananász (konzerv)
- 20 gramm keményítő
- 300 milliliter víz
- 110 gramm cukor
- 70 milliliter ecet
- 1 evőkanál narancslé
Csirke
- 200 gramm liszt
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál keményítő
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- 0.5 kávéskanál fehérbors
- 1 darab tojás
- 250 milliliter víz
- 6 darab csirkemellfilé
- olaj (sütéshez)
Elkészítés:
A csirkemelleket kockázzuk fel. Az ananászról öntsük le a levét, de tartsuk meg. A kaliforniai paprikát vágjuk ízlés szerinti kockákra.
Szósz:
Egy serpenyőben keverjük össze a víz nagy részét, a cukrot, az ecetet, az ananász levét és a narancslevet, majd forraljuk fel. Vegyük le a tűz erősségét, keverjük bele a keményítőt, a maradék vizet, keverjük csomómentesre, majd várjuk meg, amíg kicsit besűrűsödik.
Csirke:
A lisztet, 2 evőkanál olajat, 2 evőkanál keményítőt és a tojást keverjük össze. Adjuk hozzá a sót, a fehér és a fekete borsot. Öntsünk rá 250 milliliter vizet, keverjük alaposan össze. Tegyük bele a csirkemelleket, keverjük össze, hogy mindenhol jól befedje őket.
Egy serpenyőben vagy wokban forrósítsunk olajat, majd pirítsuk meg rajta a csirkemelleket körülbelül tíz perc alatt, vagy ameddig aranybarnák nem lesznek. Vegyük ki a serpenyőből, majd tegyük papírtörölközőre.
Tálalás előtt öntsük a szószt a csirkére, tegyük mellé az ananászt és a paprikát.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!