Ropogós, édes zabtallér: zabpehely és rengeteg vaj az alapja
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Teák és kávék kötelező és állandó kísérője lesz ez a ropogós keksz, ha egyszer elkészítitek, onnantól nincs megállás.
Pár hete találtam ezt a receptet, és mivel barátom rajong a zabpelyhes édességekért, gondoltam, elkészítem neki. Mivel rengeteg véleményből 5 csillagot kapott a recept, azt hittem, könnyű dolgom lesz vele, de azért akadtak meglepetések.
A technikája ugyanis nem olyan egyszerű, pontosabban nem olyan, mint amire az ember számítana, és ez ott nem volt feltüntetve. Az első és leglényegesebb pont, hogy barna vaj kell hozzá, ugyanis teljesen más íze van, mint a sima olvasztott vajnak, diós, aromás, illatos lesz. A barna vaj elkészítésében nincs semmi trükk, egyszerűen addig kell a tűzhelyen hagyni, míg a színe sötétebbre nem vált és az illata diós nem lesz.
A cukor mennyisége is fontos, míg az eredeti receptben 2,5 bögrét írtak, én 1,5 bögrével - kb. 300 grammal - készítettem, és még így is jó édes lett, szerintem bőven elég bele.
Nem kell tőle megijedni
És mi az, ami váratlanul ért? Először is az, hogy a tésztája nem állt össze, morzsás maradt. Ezzel nincsen semmi baj, sőt, ilyennek kell lennie, pont úgy működik, mint a morzsasüti, a sütőben fog összeállni a tészta. A zabpelyhes masszából nyugodtan kanalazzatok halmokat a sütőpapírra, nem baj, ha szétesik, morzsálódik, a sütőben - ahogy megolvad a vaj - szépen összeáll. A halmokat érdemes egy picit lenyomkodni a tenyerünkkel, hogy minél laposabbak legyen a sütik.
A másik dolog, amitől nem kell megijedni, hogy mikor kiveszitek a sütit a sütőből, még morzsás lesz, mintha szét akarna esni. Egyszerűen hagyni kell kihűlni, ahogy megkötnek az alapanyagok, összeáll a sütemény.
Tipp
Ha véletlenül túl sok lisztet tesztek a sütihez, előfordulhat, hogy nem lapul ki szépen a sütőben. Ha 3-4 perc után ránéztek, és azt látjátok, hogy a kupacok még mindig egyben vannak, vegyétek ki a sütőből a kekszeket, egy pohár aljával lapítsátok le őket, majd tegyétek vissza, míg aranybarnára nem sülnek.
Zabtallér
Hozzávalók 35 darabhoz
- 210 gramm vaj
- 1.5 bögre barna cukor
- 2 bögre zabpehely
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
- 2 evőkanál liszt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, mérjük ki az alapanyagokat.
Egy kis lábasban olvasszuk meg a vajat, addig melegítsük, míg enyhén barna színe és diós illata nem lesz.
Egy tálban keverjük össze a cukrot, a zabpelyhet, a tojást és a vaníliát. Öntsük rá a barna vajat, keverjük alaposan össze.
Keverjük bele a sót és a lisztet, alaposan keverjük el.
Ne ijedjünk meg, ha nem áll össze gyúrható tésztává, inkább morzsás állaga lesz.
Béleljünk ki egy nagy sütőlapot sütőpapírral. Tegyünk rá evőkanálnyi adagokat a zabpelyhes morzsából, a kupacokat picit nyomkodjuk le a tenyerünkkel. Hagyjunk köztük 5 centi helyet, mert a sütőben kilapulnak.
Kb. 6 percig süssük őket, míg a szélük aranybarna nem lesz. Ha 4 perc után azt látjuk, hogy nem lapultak ki eléggé, vegyük ki őket a sütőből és egy pohár aljával lapítsuk ki őket, majd tegyük vissza 2 percre.
A sütőlapon hagyjuk őket teljesen kihűlni, forrón szétesnek, de ahogy kihűlnek, összeállnak a kekszek.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors