Édesburgonyafánk fahéjas cukorba forgatva: különleges és látványos finomság

édesburifánk
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumplis fánkok csodája ez a főtt édesburgonya húsából készült pampuska. Egyszerű, mégis különleges ízvilágú őszi csemege, amivel garantált a siker.

Az öcsém a legnagyobb fánkrajongók táborát erősíti. Olyan ő, mint Homer Simpson vagy az amerikai vígjátékok rendőrurai, ha az édes karikákról van szó. Lehet töltött vagy cukormázzal bevont nyalánkság, tepsiben vagy bő olajban sütött, modern ízesítésű vagy a jó öreg csöröge, ő boldogan megkóstolja és szakértő módjára bírálja. Ráadásul még piszok szerencsés is, mert nem kell a kalóriáktól rettegnie.

Édesburgonyából fánk?

Bizony, van ilyen, arra azonban most figyelmeztetem a sütni vágyót, nem 10 perces munka elé néz. Kelt tészta lévén mindennel együtt 2 óra biztosan kell rá, de minden egyes perce megéri, főleg, ha vendégeket várunk. Ezzel a különleges színű fánktésztával és a fahéjas cukorba forgatott bundával csak győzzük begyűjteni a bókokat.

Édesburgonyafánk

cukros-fánkk.gif

Hozzávalók 10 darabhoz

Fánktészta

  • 1 bögre tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál élesztő (instant)
  • 1 teáskanál
  • 3 evőkanál tejpor
  • 4 darab édesburgonya (főtt)
  • 1 darab tojássárgája
  • 20 gramm olvasztott vaj
  • 1 liter olaj - a sütéshez
  • 40 dekagramm liszt

Fánkbunda

  • cukor és őrölt fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük.

A kész krumplit áttörjük, és egy időre félretesszük.

A bögre meleg tejben elkeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk a száraz élesztőt, amit szintén elkeverünk, és 5 percig hagyjuk, hogy felfusson az élesztős keverék.

Elővesszük a dagasztógépünket, és beleöntjük a fánktészta összetevőit, liszt, só, cukor, tejpor, olvasztott vaj, egy tojássárgája, az áttört édesburgonya és az élesztős keverék. Ha minden belekerült, 10 perces dagasztást indítsunk a gépen. Az elkészült szép sárga tésztát egy kevés olajjal átdörzsöljük, egy tálat épphogy megszórunk liszttel, és az olajos tésztát belehelyezzük. Konyharuhával lefedjük a tál tartalmát, és egy órát pihenni hagyjuk. Pihenő idő után a tésztát gyúródeszkán átnyomkodjuk, hosszú henger alakúra gyúrjuk és 10 egyenlő darabra vágjuk.

A darabokból golyót formálunk, kis labdákat, amiknek a közepét átszúrjuk az ujjunk segítségével, majd óvatosan addig húzogassuk a széleit, amíg a klasszikus amerikai üres közepű fánkkinézetet elérjük. A fánkokat a deszkára helyezzük, hagyjuk kicsit pihenni, utána bő, forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

A meleg fánkokat fahéjas cukorban megforgatjuk, és már tálalhatjuk is őket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük