Krémes édesburgonya-püré dióval: izgalmas köret a karácsonyi sültek mellé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A különleges köret nagyon selymes és mutatós, sokkal jobb választás az ünnepi asztalra, mint a hagyományos krumplipüré.
Karácsonykor igyekszik kitenni magáért az ember, ilyenkor a megszokott menüt érdemes kicsit különlegesebbé varázsolni. Sültek, rántott vagy töltött húsok mellé kötelező a köret, de légy merész és lepd meg a szeretteidet ezzel a varázslatos édesburgonya-pürével.
A krumpli selymességéről tejszín, tejföl és vaj gondoskodik, a lágy textúrát a dió dobja fel, amit pirítva érdemes a pürébe keverni. A pirítás legegyszerűbb módja, ha 1-2 marék diót egy csipet sóval és egy kevés olajjal egybeforgatsz, majd sütőpapírral bélelt tepsibe borítva 160 fokon, 25-30 perc alatt megsütöd. Az elkészült diót vágd durvára, úgy forgasd egybe a pürével, vagy tálalásnál tedd a tetejére.
Édesburgonya-püré dióval
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm édesburgonya
- 1.5 deciliter tejszín
- 2 evőkanál tejföl
- 10 dekagramm vaj
- só és bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 1 maréknyi dió
Elkészítés:
A megtisztított édesburgonyát vágjuk közepes kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára (20-30 perc).
A leszűrt krumplit még melegen törjük össze krumplinyomóval, közben adagoljuk hozzá a vajat, tejszínt, fűszereket és a tejfölt.
Az édesburgonya tetejére szórjunk diót, simán vagy pirítva (utóbbihoz fentebb találunk leírást), de bele is lehet keverni a pürébe.
Fotó: Getty Images