Égetett padlizsán tahini szósszal és gránátalmával - Amitől egy húsevő is vega lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A padlizsán annyira laktató, olyan izgalmas íze és állaga van, hogy azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek simán helyettesítik a húst még az olyanok számára is, akik máskülönben nagy húsevők.
Ez az étel is olyasmi, amihez ugyan lehet köretet készíteni, azonban annyira önálló és karakteres, hogy semmiképp sem tekinthetünk rá a hús kísérőjeként.
A padlizsán, a tahini, vagyis szezámmagból készült sűrű paszta (különleges élelmiszereket árusító boltokban, nagyobb hiperekben, fűszerboltokban kapható) és a gránátalma hármasa klasszikus közel-keleti kombináció, amit többféleképpen is készítenek.
Claudia Roden például szeletelve süti meg a padlizsánt, és gránátalma szirupot is használ a fogáshoz.
Yotam Ottolenghi pedig tahini szósz helyett íróból és fokhagymából készít öntetet, amit ugyanehhez a recepthez is használhat bárki, akinek nincs épp a keze ügyében tahini, ez a verzió is csodálatos lesz.
Az elkészítéshez első lépésként meg kell égetni kívülről a padlizsánt, majd puhára kell sütni, ehhez a leírást ebben a cikkben találjátok.
Fotók: Ács Bori
Égetett padlizsán tahini szósszal és gránátalmával
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab padlizsán
- 2 evőkanál tahini
- 1 darab citrom
- 2 evőkanál olíva olaj
- 4 csipet só
- 0.5 darab gránátalma