
Egyben sült fűszeres sertéskaraj – Omlós és szaftos lesz a hús

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Az ellenállhatatlanul ízletes sertéskaraj egyben sütve bármilyen nagy családi összejövetel alkalmával a szépen terített asztal éke lesz.
Természetesen nem csak jeles alkalmakkor érdemes egyben sült karajt készíteni, vékonyan szeletelve kiváló szendvicsalapanyag is lehet az így készült hús.
Sokféle módon készülhet az egyben sült karaj, van, aki szereti szalonnával körbetekerni, míg más megtölti valamivel, például kolbásszal, de népszerű változat a fűszeres páccal borított egyben sült karaj is, aminek az egyik nagy érdeme, hogy tényleg nagyon sokféle köret mellé kínálhatjuk.
A hús sütésénél vigyázzunk, nem szabad túlsütni, fontos, hogy mielőtt tepsibe toljuk, előtte serpenyőben kérget süssünk a karajnak, így készítve lesz szaftos a hús.
Egyben sült fűszeres sertéskaraj

Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm sertéskaraj (csont nélkül)
- só és bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál méz
- kevés olaj
- 0.5 deci víz
Elkészítés:
A megmosott húst alaposan dörzsöljük be sóval és borssal, majd forró serpenyőben, kevés olajon minden oldalán adjunk egy kis színt a húsnak.
A páchoz 4 evőkanál olajhoz adjuk hozzá a mustárt, mézet, kakukkfüvet, zúzott fokhagymát, alaposan keverjük össze, majd vigyük fel a húsra. Tegyük tepsire, öntsük rá a serpenyőben lévő zsiradékot, valamint fél deci vizet is öntsünk alá.
160 fokos előmelegített sütőben, alufóliával lefedve 50 percig sütjük, majd fólia nélkül 180 fokon 15-25 percre visszatoljuk, hogy szép színt kapjon a hús. Szeletelés előtt pihentessük 15-25 percet.
Fotó: Getty Images