Réteges sajtos, tejfölös pogácsa: fantasztikusan puha a tésztája
A sajtos-tejfölös pogácsa akkor lesz szép réteges és könnyed, ha többször összehajtogatod.
A pogácsa sokoldalú finomság, készülhet magyarosan, izgalmas sós variációkban, de az angolok édes változataival is érdemes kísérletezni. Ha sós pogácsát sütnél, maradj az egyszerűség vonalán, próbáld ki kefirrel dúsítva, amelytől kellemesen puha állagot kap a tészta. A pogácsa nem igényel semmilyen extra hozzávalót, simán tojással lekenve is a sütőbe tolhatod pirulni, de ha szeretnéd, sajtot vagy magvakat is szórhatsz a tetejére.
A kefires pogácsa remekül bírja a csomagolást, ezért magaddal viheted iskolába vagy munkahelyre, és még a piknikkosárban is elfér. A finomság egyszerűen készül, remek vendégváró, fogyaszthatod simán magában, de tartalmas leves vagy reggeli rántotta mellé is kínálhatod.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót, utána az élesztőt, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, tojást és annyi kefirt, amennyit felvesz.
A rugalmasra gyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és pihentessük 30 percig.
A pihentetés után borítsuk enyhén lisztezett felületre a tésztát, majd nyújtsuk 1-2 ujjnyi vastagra, szúrjuk ki pogácsaszaggatóval.
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd letakarva pihentessük még 30 percig.
A pogácsákat kenjük meg felvert tojással, ha szeretnénk, szórjunk sajtot vagy magvakat a tetejére. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu