Álompuha tejfölös-sajtos pogácsa: a tészta a hűtőben áll össze

pogi2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A világ legsajtosabb pogácsája, ami másnap is ugyanolyan finom, a tésztája puha, egyszerűen nem lehet vele betelni!

A pogácsát mindenki szereti, a készítését már nem annyira, mivel időigényes, különösen akkor, ha hajtogatást ír elő a recept.

Ha nincs türelmed a klasszikus rituáléhoz, akkor ez lesz a neked való recept, bár ez sem 2 perces, de nagy előnye, hogy a tésztát akár este begyúrhatod, jól bírja a hűtőben való tárolást, másnap csak nyújtani, kiszúrni és sütni kell. Mivel ez egy sajtos pogácsa, úgy a finom, ha a tésztába belesül a sajt, és a szórásnál sincs kispórolva. Akár kétféle sajttal is dolgozhatsz. Tökéletes vendégváró, eteti magát, olyan finom.

Sajtos-tejfölös pogácsa

pogi

Hozzávalók 45 darabhoz

Pogácsa:

  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag (7 g) instant élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 20 dkg vaj (hideg)
  • 25 dkg sajt
  • 1 darab tojás
  • tejföl szükség szerint

Tetejére:

  • 1 darab tojás
  • 15 dkg sajt
Recept idők

Elkészítés:

A tejbe keverjük bele a cukrot és langyosítsuk fel, majd az élesztőt is adjuk hozzá, szórjunk rá 1-2 csipet lisztet. Lefedve, 10-15 percig hagyjuk pihenni, várjuk meg, míg az élesztő felfut.

Míg az élesztőre várunk, a lisztet és a sót forgassuk egybe, morzsoljuk bele a vajat, utána a reszelt sajtot is adjuk hozzá. Amikor az élesztő felfut, adjuk a lisztes keverékhez a tojással és a tejföllel (kb. 2 deci) együtt, gyúrjuk tésztává.

A tésztát csomagoljuk be és tegyük hűtőbe 1-2 órára, de akár egy éjszakát is pihenhet így.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, utána pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.

A pogácsát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejét rácsozzuk, kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal és pihentessük 30 percet. Utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük