![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Álompuha tejfölös-sajtos pogácsa: a tészta a hűtőben áll össze
![pogi2](https://kep.index.hu/1/0/4217/42174/421742/42174214_3219220_226a983384b14178c3c58329ee57d9a0_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A világ legsajtosabb pogácsája, ami másnap is ugyanolyan finom, a tésztája puha, egyszerűen nem lehet vele betelni!
A pogácsát mindenki szereti, a készítését már nem annyira, mivel időigényes, különösen akkor, ha hajtogatást ír elő a recept.
Ha nincs türelmed a klasszikus rituáléhoz, akkor ez lesz a neked való recept, bár ez sem 2 perces, de nagy előnye, hogy a tésztát akár este begyúrhatod, jól bírja a hűtőben való tárolást, másnap csak nyújtani, kiszúrni és sütni kell. Mivel ez egy sajtos pogácsa, úgy a finom, ha a tésztába belesül a sajt, és a szórásnál sincs kispórolva. Akár kétféle sajttal is dolgozhatsz. Tökéletes vendégváró, eteti magát, olyan finom.
Sajtos-tejfölös pogácsa
![pogi](https://kep.index.hu/1/0/4217/42174/421742/42174244_f592ec6fe57db961e822adcce46396d5_wm.jpg)
Hozzávalók 45 darabhoz
Pogácsa:
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 20 dkg vaj (hideg)
- 25 dkg sajt
- 1 darab tojás
- tejföl szükség szerint
Tetejére:
- 1 darab tojás
- 15 dkg sajt
Elkészítés:
A tejbe keverjük bele a cukrot és langyosítsuk fel, majd az élesztőt is adjuk hozzá, szórjunk rá 1-2 csipet lisztet. Lefedve, 10-15 percig hagyjuk pihenni, várjuk meg, míg az élesztő felfut.
Míg az élesztőre várunk, a lisztet és a sót forgassuk egybe, morzsoljuk bele a vajat, utána a reszelt sajtot is adjuk hozzá. Amikor az élesztő felfut, adjuk a lisztes keverékhez a tojással és a tejföllel (kb. 2 deci) együtt, gyúrjuk tésztává.
A tésztát csomagoljuk be és tegyük hűtőbe 1-2 órára, de akár egy éjszakát is pihenhet így.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, utána pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A pogácsát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejét rácsozzuk, kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal és pihentessük 30 percet. Utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!